ko.net.ua

На Рахівщині у заповіднику поновили рекреаційні та охоронні інфраструктури

Заповідник – це не тільки квіточки-тваринки та гарні пейзажі, але й величезна територія, яка потребує постійного догляду. Це щоденна кропітка праця, інколи навіть важка і виснажлива.

Начальник відділу еколого-освітньої роботи в Карпатському біосферному заповіднику, Вікторія Бундзяк розповідає вже про зроблену роботу:

– Друзі, ми підготували для вас серію репортажів про господарські роботи у наших відділеннях.

Угольське природоохоронне науково-дослідне відділення відоме на весь світ як найбільший осередок європейських букових пралісів.

На його території функціонують два туристичні маршрути:

–До печери Молочний камінь (Велика Уголька);

– До Карстового мосту (Мала Уголька).

Також в Малій Угольці діє один науковий маршрут, прокладений крізь саме серце віковічного пралісу. Він використовується українськими та європейськими дослідниками для вивчення процесів та явищ унікального лісу, а також для навчання студентів-лісівників. В цілому використання наукового маршруту дуже обмежене. Проте, мова не про маршрути та їх цікавинки, а про поновлення і створення інфраструктурних елементів, які зроблять ваш відпочинок приємнішим, а охорону території ефективнішою.

Результати роботи персоналу Угольського відділення:

– встановлено два нові місця відпочинку на обох туристичних маршрутах (ур. Романія та ур. Кам’яний);

– відновлено квартальні стовпці;

– прочищено дорогу, що використовується для патрулювання території та має важливе протипожежне значення (ур. Камяний);

– прорізано та очищено від захаращень екотуристичний маршрут до Молочного Каменю;

– встановлено місце відпочинку біля лісового будинку, який використовується в охоронних та наукових цілях, в ур. Заплеша;

– здійснено ремонт стежок для патрулювання в урочищах Алдомірово, Ціриково, Ружново, Тарниця та Заплеша.

Місцева жителька Волощук Іван, поділився враженням: ми часто ходимо із сім’єю до Карстового мосту, у похід такий сімейний, по гриби на пікнік. Нам дуже приємно що працівники Карпатського заповідника дбають про довкілля. Ми також стараємося бути дуже охайні. Ми любимо свій рідний край. Ми вдячні й працівникам заповідника за їх труд.

За два літні місяці працівники КБЗ встигли вже багато зробити!

Олена БОДНАР