39694
16:29 15.072022

Водоспад «Лихий» – справжня окраса Рахівщини

Цікаве 5827

Відчути справжню красу недоторканої природи й на декілька годин забути абсолютно про все – саме такі враження залишає похід до водоспаду «Лихий», що на території Трибушанського ПНДВ Карпатського біосферного заповідника. Місцеві жителі розповідають, що його стара назва «Чуруй Бердо», а свою сучасну отримав через лихий норов, що часто призводить до руйнування споруджених мостів через потік Лихий.

– протяжність маршруту – 3,6км (в один бік);

– приблизна тривалість проходження – 4 год. в обидва боки;

– висота над рівнем моря – 830м. (перепад висот – 364м.);

– висота водоспаду – 20м. (кількість каскадів – 1).

– Починається маршрут із вказівника, який вказує на вузьку стежку, що заводить вас до мальовничого лісочка. Усю дорогу вас супроводжуватиме приємний шум потоку Лихого, що протікає паралельно. Загалом, шлях пролягає крізь ліс, але мішаний, тут і бук, і смерека, і ялиця. Зокрема останні тут представлені окремими деревами вражаючих розмірів. Оскільки дорога до водоспаду проходить через буферну зону, а підніжжя й сам Лихий у заповідній, то залишки дерев на шляху – це нормальне явище. Це наводить на думку, наскільки все-таки могутнім і величним є ліс і порядок у ньому.

Також навколо, попри стежку, можна помітити багато папоротей а там, де потрапляє сонце, навіть росте трава. Де-не-де відкриваються неймовірні панорами на гори та ліс, який у всі пори року вражає своїми кольорами, – розповідає начальник відділу еколого-освітньої роботи в Карпатському біосферному заповіднику Вікторія Бундзяк.

Також Вікторія додає, на шляху ви зустрінете:

  • кілька місць для відпочинку;
  • чимало гірських потоків;
  • великі кам’яні брили;
  • кущі соковитої чорниці (у народі яфин).

Подорож вартує пройденого шляху, адже наприкінці чекає нагорода – водоспад. Він спадає великими бризками вниз по скелях, які обросли мохом і травою, що в’юниться додолу та обплетені корінням дерев, які відчайдушно хапаються за життя. Лихий не залишає байдужим. Могутній, вражає своєю висотою (20 м) та красою, зачаровує з перших хвилин. А коли листя шурхотить під ногами, дерева торкаються неба, а лісові мешканці поспіхом ховаються – здається, ніби нічого кращого в житті немає, – підкреслила Вікторія

Природа ідеальна, усе в ній гармонійно і правильно.

Тож, друзі, мандруйте та насолоджуйтеся красою Карпат. І не забувайте про правила поведінки на природі.

Олена БОДНАР

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах