ko.net.ua

Оберігаємо дику природу Карпат: у Рахові відбувся підсумковий міжнародний семінар в онлайн-форматі

Напередодні відбувся підсумковий міжнародний семінар в онлайн-форматі, на якому обговорювався і остаточно погоджувався текст методичного посібника, присвяченого управлінню екологічними коридорами в Карпатському регіоні. Даний посібник напрацьовано в рамках проєкту «Відкриті кордони для дикої природи в Карпатах» (“Open borders for wildlife in the Carpathians” – OBWIC), який фінансується Програмою транскордонного співробітництва Угорщина-Словаччина-Румунія-Україна на 2014-2020 роки за тематичним напрямком «Охорона навколишнього середовища, адаптація та пом’якшення наслідків зміни клімату».

Загалом проєкт OBWIC спрямований:

–захист біорізноманіття в Карпатському екорегіоні;

–покращення екологічної зв’язності між природними оселищами та підтримання екосистемних функцій і послуг;

–розробку стратегічних документів для ідентифікації та визначення транскордонних екологічних коридорів;

–лобіювання політичної діяльності щодо їх захисту;

–підвищення обізнаності щодо важливості екологічних коридорів для збереження великих хижих тварин (ведмідь, вовк, рись).

Карпатський біосферний заповідник на даному семінарі представляли завідувач зоологічної лабораторії Ярослав Довганич і заст. начальника відділу науково-дослідної роботи і міжнародної співпраці Василь Покиньчереда, які брали участь у розробці згаданого вище методичного посібника. Даний посібник містить усю необхідну інформацію для реалізації комплексу заходів щодо ефективного управління екологічними коридорами, які є вкрай важливими для збереження популяцій великих хижих ссавців. Справа в тому, що наявна мережа природоохоронних територій не може одноосібно виконати цю функцію. Тому потрібно запроваджувати нові інструменти для управління видами й територіями. І саме екологічні коридори спільно з установами природно-заповідного фонду дають можливість сформувати великомасштабну екологічну матрицю на рівні ландшафту, в якій діятимуть природні процеси і буде представлений весь комплекс умов для збереження життєздатних популяцій ведмедів, вовків і рисей.

Нагадуємо, що торік, на полонині Сирилівка, яка знаходиться в межах Кевелівського природоохоронного науково-дослідного відділення вже встановлено електричну огорожу (електропастух), яка допомагає ефективно охороняти отару овець, яка тут літує, від великих хижих ссавців.

Олена БОДНАР