ko.net.ua

Кадри засніженого Перечина – неймовірна краса

На календарі 2 лютого. Останній місяць зими. Але кадри засніженого Перечина зробила вперше цієї зими тільки сьогодні. Пухнаста біла ковдра вкрила і дахи хат, будинків, дерева, кущі, землю. Довкола така неймовірна краса, що перехоплює подих. Помилуватися нею треба поспішати – сніг почав переходити у дощ, надворі вже плюсова температура.

– Давно такої файної і сніжної зими не було, – каже літній чоловік, який іде мені назустріч на площі Незалежності. – Ходив у магазин по хліб, додому не поспішаю: хочу полюбуватися цією красою. Пригадую, ми в дитинстві молилися на сніг, грали у сніжки, каталися на санках, ліпили бабу снігову. Кожна група хотіла зліпити найбільшу, змагалися, чия буде майпарадна: на голову ставили не тільки перевернуте догори дном відром, а і зав’язували хустку, шарф на шию. Віник в’язали із березових гілок – новий мав бути і не зметений. Сніг сходив, а наші сніговики ще довго радували нас.

Люди прибирають сніг біля хвірток, воріт, гаражів з самого ранку. Поспілкувалася з декількома. Ніхто не нарікав, що сніг додав клопотів.

– На те і зима, щоб сніг падав, – слушно зауважив пан Василь, який прочищав біля свого будинку. – Є така прикмета: якщо зима сніжна, то і гриби будуть.

– Снігу насипало добряче, сантиметрів з десять. Любуюся цією красою, – поділився емоціями Михайло Іванович. – Маю широку лопату – нею швидко прибрав сніг біля під’їзду, а тепер прийшов до гаража. Пару хвилин роботи – і відкрию ворота, буду дещо майструвати.

Центральну дорогу вже почистили. Автомобільний транспорт їздить безперешкодно.

Тетяна ГРИЦИЩУК, фото автора