
16:33 13.012022
Закарпатські лісівники нагадують, чим підгодовувати птахів взимку
Цікаве
5690

Рекомендовано:
- Хліб у вигляді крихт буде доречним майже для всіх видів птахів. Важливо використовувати подрібнений черствий хліб. Свіжий на холоді замерзає і птахи не зможуть з ним нічого зробити. Не варто залишати хліб великими скибками – пернаті з ним не впораються.
- Злакові: пшениця, ячмінь, просо, овес, рис – найулюбленіший корм більшості видів пташок. З круп найкраще підійдуть – вівсяна та перлова.
- Зернята соняшника – найуніверсальнішиий корм для зимуючих птахів. Велика кількість рослинних жирів у насінні соняшнику робить його важливим джерелом енергії в умовах зимових холодів.
- Горобина, бузина, калина та глід приваблюють найкрасивіших зимових відвідувачів годівниць – дроздів і омелюхів Охоче ласують ними і снігурі, але на відміну від попередніх видів їдять не ягоди, а кісточки. Плоди потрібно заготовити і висушити заздалегідь, з осені.
- Насіння клена та ясена (крилатки). Велика їх частина облітає з дерев восени і стають недоступними для птахів. Крилатки збирають восени і вивішують на годівниці. Їх люблять поїдати снігурі, омелюхи і деякі інші відвідувачі пташиних їдалень.
- Шишки, жолуді, горіхи служать основою зимового раціону дятлів і шишкарів. Сойки з осені роблять запаси жолудів, ховаючи їх в затишних місцях. Пернаті радо поласують такими гостинцями.
- Зерно кукурудзи, насіння кавуна, дині, гарбуза та кабачків. Іноді варто просто не викидати те, що нам не треба. Коли їсте кавуни та дині, зберіть і висушіть насіння. Взимку його будуть із задоволенням їсти синиці. Важливо, щоб насіння гарбуза було не смаженим, добре ледь-ледь розчавити його пляшкою чи качалкою.
- Насіння бур’янів – лободи, кропиви, кінського щавлю, лопуха – чудово підходить для підгодівлі снігурів та інших зерноїдних. Це найдешевший і дуже корисний корм. Рослини краще зберігати пучками у підвішеному вигляді, а зимою встромити у сніг поряд з годівничкою.
Заборонено:
Не можна підгодовувати пернатих смаженої, гострої, жирної, кислої або зіпсованої їжею. Важливо розуміти, що птахи рідко гинуть саме через отруєння, але воно веде до ослаблення організму птиці та її захворюванню, що врешті-решт може привести її до смерті.
- Чорний свіжий хліб викликає бродіння і заворот кишок, що призводить до подальшої смерті птахів.
- Цитрусові (апельсини і лимони), а також шкірка бананів.
- Солона їжа – сухарики, насіння, солоне сало – сприяє накопичення солі в організмі птахів викликає отруєння та подальшу загибель.
- Пшоно також не рекомендується птахам. На відміну від проса, пшоно позбавлене оболонки, що призводить до окислення жирів на його поверхні, появи токсичних речовин, хвороботворних організмів.
Важливо пам’ятати, що це лише ПІДгодівля – птахи отримують від людини лише частину необхідної їжі, а решту свого раціону повинні знаходити самостійно в природі, інформує Закарпатське ОУЛМГ.

Підписуйся на наш телеграм канал!
Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.
ПідписатисяНовини
В Ужгороді патрульні притягнули до відповідальності нетверезого водія, який скоїв ДТП
17:28
Цінність минулого – запорука майбутнього: у Берегові відбулася VIII Наукова дискусія
16:50
На кордоні зі Словаччиною в мікроавтобусі іноземця виявили комплектуючі до вогнепальної зброї
15:38
На Закарпатті чоловік намагався незаконно перетнути кордон зі Словаччиною на моноколесі
14:44
На Закарпатті прикордонники затримали двох «водолазів» та їх провідника
13:20
В Ужгороді виявили нетверезого водія-порушника
12:13
«Особистість у культурно-освітньому просторі: педагог – державотворець, воїн, митець»: конференція
11:45
«Сенсотека «Ти як?»: день спільнодії провели в Ужгороді
10:22
На Закарпатті 48 ветеранів отримали гранти на бізнес
10:00
Нагородження переможців регіонального відбору конкурсу «Орден Святого Пантелеймона» в Ужгороді
09:46
Всі новини
Головне
Публікації
Цінність минулого – запорука майбутнього: у Берегові відбулася VIII Наукова дискусія
16:50
На Ужгородщині успішно провели третій кулінарний майстер-клас у рамках проєкту «Збереження спільних ремесел і традицій українсько-румунського транскордонного регіону: Закарпаття і Сату-Маре»
09:22
Спеціалізовані сесії вивчення традиційних ремесел: професійний гурток на Закарпатті продовжує діяльність і цього року
09:00
У Хусті відкрилася виставка декоративно-прикладного мистецтва авторів із різних куточків області
08:30
Рання закарпатська картопля вже на ринках області. Скільки коштує
16:20
Всі Публікації
Фото
Відео