ko.net.ua

Які різдвяні експонати є в краєзнавчому музеї Перечина?

У Перечині діє краєзнавчий музей міста. Відкрили його 25 травня 2019 року. Наразі в ньому близько 300 експонатів.

Кореспондентка «Карпатського об’єктива» відвідала музей, аби ознайомитися із атрибутами різдвяних свят. Директор закладу Мар’яна Попович показала експонати і розповіла про них. Їх небагато.

– Маємо чотири різдвяні дзвіночки, яким 86 років. Їх нам передала гімназія. Як вони потрапили до навчального закладу, не знаю. Ці дзвіночки були власністю Свято-Миколаївського храму Перечина і з ними ходила колядувати церковна коляда. На одному дзвіночку є гравіювання: «На славу Божу дарував В.Голібанич, учитель. Перечин 10.VIII.1935 року», – показує напис.

Наш фольклорний колектив «Карічка», який діє при музею три роки, під керівництвом Лесі Магади, з цими дзвіночками колядував 28 грудня по установах, закладах Перечина. Заколядовані гроші передали для Павлика Мотички, який хворіє на СМА. Додам, що у репертуарі колективу є старовинна колядка «В Віфлеємі днесь Марія» з цієї маленької книжечки колядок.

На окремих столах є макети двох церков. На них встановлені ручки для носіння.

– Ці церковці-вертепи передали нам із Зарічева та Яслища (присілок Перечина), – пояснила пані Мар’яна. – Ходіння з вертепом – давній різдвяний звичай на Закарпатті. Старша молодь гуртувалась у групи віфлеємщиків-бетлегемів. Майстрували як для себе, так і для молодших «вертепи», «церковці», «звізди». Обговорювали та виготовляли також традиційні костюми для рядженого колядування. У різдвяному дійстві брали участь певні персонажі, зокрема ангели, пастирі, дід з бородою, який збирав гроші за різдвяну гру. Частину заколядованих грошей дарували на церкву.

Тетяна ГРИЦИЩУК, фото автора