ko.net.ua

У Перечині на Миколи відзначили храмовий празник

Миколай Чудотворець – покровитель Перечина. У місті є дві Свято-Миколаївські церкви – православна і греко-католицька – та екуменічна каплиця Миколая зі скульптурою улюбленця дітвори.

19 грудня, у День вшанування Святого Миколая у Перечині, – храмовий празник.

Кореспондентка «Карпатського об’єктива» побувала на святковому богослужінні у греко-католицькому храмі. Літургію очолив єпископ Мукачівської греко-католицької єпархії владика Ніл. Зазначу, що, будучи молодим священиком, отець Юрій (Лущак) організовував будівництво цього храму і вів душпастирську діяльність.

У проповіді владика Ніл зауважив, що ми всі любимо Миколая, чекаємо від нього подарунки, звертаємось до нього у молитві про допомогу, але ми повинні і брати з нього приклад: допомагати ближньому, особливо одиноким, сиротам, хворим. І це повинно іти від щирого серця.

На празник прийшли священники Перечинського деканату МГКЄ та процесії, паломники з Ужгорода. Більшість людей були у захисних масках, дотримувалися соціальної дистанції, перед входом обробляли руки дезінфікуючими засобами.

Хочу сказати і про креативне та красиве оформлення та декорування храму живими гілочками ялинки та новорічною мішурою, яке зробили прихожанки. У приміщенні витав запах ладану, глиці. Неймовірно гарні дві ялинки біля іконостасу виблискували святковими вогнями, від фігурок янголів годі було відвести погляд.

У храмі є мощі Святого Миколая. Їм поклонялися вірники і просили про зцілення духовне та фізичне.

До спільного виконання пісні «Ой хто, хто Миколая любить» долучилися всі присутні.

Після святкової Літургії відбувся традиційний обхід церкви з читанням чотирьох Євангелій, миропомазання, Вечірня.

Потім була святкова трапеза, яку приготували перечинські вірники. Пригощали бутербродами з аджикою, шпротами, ковбасою, сиром, а також голубцями з м’ясним фаршем. Господині накрутили аж дві великі каструлі смачних голубців. Цю традицію з пригощанням страви, без якої не обходиться жодна закарпатська гостина, у парафії започаткували п’ять років тому. На десерт подали каву, чай, тістечка.

Перечинці продовжили празнувати за родинним столом.

Тетяна ГРИЦИЩУК, фото автора