ko.net.ua

Пластуни передали громаді Перечина Вифлеємський вогонь миру

Сьогодні, 12 грудня, о 18 годині, Вифлеємський вогонь миру передали пластуни громаді Перечина у Свято-Миколаївському греко-католицькому храмі.

Керівник Ужгородського осередку «Пласт» Іштван Удуд розповів, що за доброю традицією Вифлеємський вогонь щороку долає кордони і єднає християн напередодні Різдва. Акцію започаткувала 1986 року Австрійська телерадіокомпанія як благодійний вчинок – донести світло з символічного місця народження Ісуса Христа тим, котрі святкують Різдво поза домом, – у лікарнях, сиротинцях тощо. Того ж року ініціатива була підхоплена скаутами Відня, а основним ініціатором виступив скаутський провідник Бертль Ґрюнвальд.

До Європи Вогонь з Вифлеєма наприкінці листопада привозять літаком у спеціальному контейнері австрійські скаути, а вже від Відня він мандрує з рук у руки, так званою «скаутською естафетою», цілою Європою. Від Австрії, через Словаччину та Польщу, у середині грудня, Вогонь потрапляє і в Україну, де ним опікується найбільша скаутська організація України – Пласт.

В Україні традиція бере початок з 1999 року. Вогонь, що символізує мир, любов та добро, і символічно об’єднує всіх українців, поширюють пластуни — українські скаути. Щороку пластуни передають Вифлеємським вогонь миру громадам міст, лікарням, школам, сиротинцям, державним установам по всій Україні.

Вірники, які прийшли із свічками та лампадками, взяли Вогонь і понесли до своїх домівок, щоб запалити різдвяну свічку та передати іншим.

Тетяна ГРИЦИЩУК, фото автора