ko.net.ua

Морквяний пиріг

Інгредієнти

Для тіста:

– морква – 350 г;

– яйця – 2 шт.;

– борошно – 250 г;

– вершкове масло – 50 г;

– рослинна олія – 50 г;

– цукор – 150 г;

– волоські горіхи – 100 г;

– розпушувач – 1 ч. л. із гіркою;

– спеції для пряників (склад дивіться нижче) – 1 ч. л. із гіркою;

– сіль – щіпка.

Для сметанно-вершкового крему:

– сметана 25% – 200 г;

– вершки 38% або домашні – 200 г;

– цукрова пудра – 50 г;

– прянична суміш спецій – 2 ч. л.

Приготування

Відправляємо горіхи в мікрохвильовку і даємо охолонути, після чого знімаємо шкірку. Тепер потрібно їх крупно порубати, шматочки повинні відчуватися в тісті – вони розбавлять гладку і ніжну текстуру пирога.

Моркву очищаємо від шкірки і грубо рубаємо. Відправляємо шматочки в каструлю, заливаємо водою і ставимо варитися до м’якості, приблизно 20 хвилин. Потім воду потрібно злити, а самі шматочки повинні охолонути. Відправляємо їх у чашу блендера, додаємо яйця. Подрібнюємо до стану однорідного пюре.

Змішуємо сухі інгредієнти: в борошно висипаємо суміш спецій, сіль і розпушувач. Перемішуємо, щоб розпушувач розподілився рівномірно.

У велику миску кладемо розм’якшене вершкове масло. До нього всипаємо цукор і вливаємо рослинну олію. Ледь перемішуємо, а потім збиваємо міксером протягом кількох хвилин. Додаємо морквяне пюре і перемішуємо. Тепер всипаємо в миску суміш сухих інгредієнтів, знову перемішуємо. Наприкінці відправляємо в тісто горіхи й перемішуємо. Залишаємо трохи горіхів для декору.

Готуємо форму для випічки 18-20 см, дно прокладаємо пергаментом. Викладаємо тісто у форму і відправляємо пиріг у духовку випікатися при 175°C протягом 50-60 хвилин. За час випічки пиріг надто не підніметься, але паличка з нього повинна виходити сухою. Готовому пирогу потрібно дати охолонути.

Для крему виливаємо в миску сметану і додаємо до неї цукрову пудру. Перемішуємо, щоб пудра розійшлася. Тепер додаємо до сметани з цукром вершки, кількома рухами вимішуємо їх, а потім збиваємо крем до пишності й ніжності.

Охололий пиріг покривають товстим шаром крему – верх і боки. Посипаємо готовий пиріг горіхами, що залишилися.

Смачного!