ko.net.ua

На Перечинщині гриби з’їдають слимаки та лісові звірі

У лісах Перечинщини з’явилися гриби. Люди зраділи, бо цього року літніх грибів ще не було. Водночас їхню радість засмучує той факт, що лісові трофеї виросли невеликі, деякі із розміру жолудя, але і ті погризли лісові звірі, слимаки, комахи.

– Грибарю у Перечині. Є білі, підберезники, голубінки. Букові та ліскові дуже маленькі, з розміру із жолудь, але і їх погризли миші, білки, зайці. А ті, по котрих лазив слимак, аж гидко брати до рук. Буває, що з гриба залишиться третина. У деяких коріння червиве і не придатне для споживання. Відварюємо і готуємо з них страви, маринуємо. Ці не сушимо, – розповів кореспонденту «Карпатського об’єктива» пан Василь.

В Ужгороді біля хімічного факультету жінки продають дари лісу. Кажуть, що з Вільшинок, Сімерок, Ворочева. За невелику купку білих правлять 100-150 грн. За купку з кілограм пенсіонерки просять 200 грн. Дари лісу господині виклали у пластмасові кошики.

– Грибів нема, дуже мало. Назбирала з сином та онуками відро, але для продажу відібрала лише третину, бо гриби погризені, червиві – не мають товарного вигляду, – констатувала факт моя співрозмовниця у темно-синій хустці та чорному сарафані. – Хто таке купить? Почистила, відварила і замаринувала три півлітрові банки – уже буде що поставити на стіл у Святий вечір.

Довідково

Які тварини їдять гриби?

Тварини харчуються не тільки рослинами або плоттю. Вони також вживають гриби. З моменту коли сніг зійшов з землі і починає пригрівати сонечко, починають з’являтися перші гриби. І вони стають їжею для равликів, які не тільки їх їдять, а й поселяються в грибі. Не проти поживитися весняними грибами й лісові руді полівки. Вони обгризають їх зовні, залишаючи білувату м’якоть.

Влітку і восени сироїжками і підберезники харчуються миші та інші гризуни. Більші тварини також не проти поласувати ними. Наприклад, підосиновики і боровики люблять дикі кабани.

Великим любителем грибів є білка, яка вживає в їжу більше 45 їх видів, віддаючи перевагу підосиновикам, трюфелям і маслюкам.

Крім великих тварин, грибами харчуються слимаки, комарі і комахи. Вони люблять поласувати капелюшками не отруйних грибів. А ось жук-гнойовик їсть ніжки підберезовиків або білого гриба.

Тетяна ГРИЦИЩУК, фото автора