ko.net.ua

У монастирі Дубрівки, що на Закарпатті, відбувся головний відпуст

У селі Дубрівка, що на Іршавщині (тепер село належить до Хустського району), з 1925 року діє православний монастир, зведений на честь Іоанна Предтечі. Спочатку скит був чоловічий, а у 2000 році його було перейменовано на жіночий. Наразі тут несуть послух 15 сестер.

У 1952 році монашу обитель було закрито. Відродження розпочалося в 90-х роках минулого століття. У 2001 році зроблено добудову до храму в честь Іоанна Предтечі, а згодом побудовано два двоповерхові корпуси, дзвіницю, водосвятну каплицю та гостинницю для паломників.

Монастир відвідує багато паломників із Закарпаття та різних куточків України, і навіть із-за кордону.

Головні відпусти у Свято-Іоанно-Предтеченському монастирі проводяться 7 липня (Різдво Іоанна Предтечі) та 11 вересня (Усікновення глави Іоанна Предтечі). У ці святкові дні обитель збирає декілька тисяч вірників. На відпусти завжди приїжджає керуючий Мукачівсько-Ужгородською єпархією владика Феодор.

Незважаючи на спекотну погоду, в середу, 7 липня, до монастиря прийшло багато людей. На престольному празнику побувала і кореспондент “Карпатського об’єктива”. Святкове Богослужіння звершили понад 30 священників разом з архиєпископом Феодором. Після відбувся традиційний хресний хід з читанням Євангелія та миропомазання.

У своїй святковій проповіді владика наголосив, що 7 липня Христова церква вшановує пам’ять одного з великих святих, який є прикладом справжнього подвижницького життя – пророка Іоанна Предтечі.

Територія монашої обителі чимала, але доглянута, потопає у буйній зелені та квітах. Водограй “приманює” не тільки дітлахів, а і дорослих. У водосвятній каплиці всі бажаючі можуть набрати цілющої води. Цього дня розгорнули тут справжню торгівлю. Продавали церковну утварь, ікони, свічки, а також незмінні символи церковних празників – пацюрки і когутики (лизала).

Владика Феодор привітав Іванів, Іванок, Івановичів, Іванівних з іменинами і побажав многая літ. Запросив усіх на престольний празник до села Білки на 12 липня.

Тетяна ГРИЦИЩУК, фото та відео автора