На Тячівщині популяризують народну страву
Мачанка – це традиційна страва сіл Калини, Красна та селища Дубове Дубівської громади, що на Закарпатті.
Основними інгредієнтами цієї смакоти є молоко та сметана. Саме ці продукти становили основу раціону дубівчан у давнину. Оскільки більшість мешканців гірських сіл раніше займалися скотарством, то у кожній оселі було вдосталь молока та сметани. Рецепт приготування мачанки передається з покоління в покоління.
Мачанку з грибами чи м’ясом готують як на свята, так і в будні. Подають її на стіл як самостійну страву, так й до основної як соус. Смакує вона з голубцями, токаном (мамалигою), коржем (кукурудзяним хлібом). І хоч ця страва в дечому перегукується з молочним соусом, та має ряд відмінностей як у процесі приготування, так і за смаковими особливостями.
Мачанка є невід’ємною стравою у меню весільного застілля чи поминальних обідів. Найсмачнішою вона виходить, якщо готувати її великими порціями – близько 30 літрів. Однак часто готують її невеликими порціями – на родинні свята.
Нещодавно відділ культури Дубівської громади спільно з Молодіжною радою відзняли процес приготування цієї автентичної страви.
Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.
Підписатися