ko.net.ua

У Перечині колядувала церковна Коляда. Відео

Цього року в Перечині  колядувала тільки церковна Коляда греко-католицької Свято-Миколаївської парафії. У зв’язку з пандемією з православної церкви та костела не ходили колядувати до своїх прихожан, як це було у попередні роки. Пан Василь розповів кореспонденту «Карпатського об’єктива», що вони несуть гроші самі або передають сусідами до церкви на коляди.

Греко-католики сформували три колядницькі групи. Всі учасники були у захисних масках. Люди різних конфесій радо приймали церковну коляду.

 – На Святий вечір не було у нас малих колядників. Усе приходили вихованці школи-інтернату, цього року у зв’язку з карантином за межі закладу їх не випускають. Не ходили і бетлегени. Чекали-виглядали, прислухалися, чи поруч, у сусідів не колядують. Звикли, що на Різдво у хаті лунають колядки. Дуже зраділи, коли до нас 8 січня завітала церковна Коляда. Наша оселя наповнилася мелодійним калатанням різдвяних дзвоників, багатоголоссям, радісним співом, колядками, в яких прославляється народження немовляти Ісусика – майбутнього Спасителя людства. Після колядки господарям віншують і співають «Многая літа». Оселя наповнюється святковою атмосферою. Це дуже зворушливо, – своїми емоціями поділилася з кореспондентом «КО» пані Тетяна. 

Старожилка Марія Вакула також щаслива, що до її оселі завітала церковна Коляда і звеселила її одиноку старість. «Щиро дякую вам, дорогі вірники, що не оминули мене і заколядували, завіншували», – не приховувала радості жінка.

Заколядовані гроші будуть використані для потреб церкви.

Тетяна Грицищук, фото та відео автора