ko.net.ua

Корисна і патріотична – як закарпатці хоснують плоди калини

Калина – символ України. Народ шанує її за пишну вроду та цілющі властивості. Немає такого села, де б за тином чи біля криниці, у лузі чи на березі водойми не росла, не квітла калина рясним білим цвітом навесні, не рум’яніла червоними ягідками аж до зими. А яка то краса – калина під снігом! Тільки милуйся червоними ягідками під білою ковдрою пухнастого снігу. Ці ягоди дуже люблять птахи. Калину з давен-давен використовують в обрядах, особливо у весільному. Не було в народній медицині кращих ліків від застуди, ніж калиновий чай.

На ринках Закарпаття продають калину з жовтня. Пучок від п’яти до десяти гривень – ціна залежить від кількості кетягів та товарного вигляду.

– Біля нашої хати ростуть три кущі калини. Плоди збираємо після першого морозу, бо тоді пропадає її терпкість і гіркота, – зі знанням справи каже Юрій Олексійович. На П’яному ринку в Ужгороді торгує калиною, сушеницями. Одягнений у чорний пуховик та темно-сині штани. – Ми з дружиною уже не молоді, нам за 70. Здоров’я бережемо, у зимовий період щодня п’ємо калиновий чай. Я наламав кетягів, жона зв’язала їх у пучечки, прийду на базар, продам. Вторговані гроші від продажу калини – самраз. Ідуть новорічно-різдвяні свята, отож купимо продукти, мандарини, аби було чим пригостити дітей, онуків, купимо шоколадки нашим малим бітанґам.

Молода жінка в елегантному бежевому пальті купує п’ять пучків. Із червоного гаманця виймає «Грушевського».

– До калинового чаю привчила усіх домашніх. Раніше діти фиркали, що кислий, а тепер залюбки п’ють, смакує їм. Знають, що це вітаміни, захист від застуди, калина підвищує імунітет, – каже жінка. Ягоди миє під проточною водою, воді дає стекти, закладає в стерильну півлітрову банку шарами з цукром. Ставить у холодильник або прохолодне місце, аби не забродило.

Пані Оля з Перечина працює міським листоношею багато років поспіль. Кореспонденцію, пенсію доставляє адресатам за будь-якої погоди. Кореспонденту «Карпатського об’єктива» розповіла, що калину, калиновий чай вживає регулярно.

– Донька Сашка наблендерувала мені калини з цукром. До чаю додаю столову ложку вітамінної суміші, можу просто з’їсти і запити водою. Корисно і смачно, – ділиться власним досвідом.

Багато хто декорує інтер’єр, робить композиції з кетягів калини. «Це красиво і патріотично», – наголошує моя співрозмовниця Вікторія Приймич з Мукачева. До вази з сухоцвітами ставить декілька гілок калини, червоні намистинки додають святковості, неповторності.

Тетяна Грицищук, фото автора