33445
20:21 24.092020

Шлях гуні: На Закарпатті створюють унікальний туристичний маршрут

Цікаве 5190

Давнє ремесло живе в Карпатських горах. З вовни овець, яких випасають на полонинах Боржави, майстрині роблять унікальні речі — гуні. Гуня є традиційним одягом горян, надійно захищаючи їх від холоду і негоди. І для популяризації цього ремесла на Закарпатті розпочався новий проєкт «Створення культурного маршруту «Шлях гуні»», який реалізує «Агенція регіонального розвитку Закарпатської області» за фінансової підтримки Українського культурного фонду, Програми USAID та Офісу розвитку малого та середнього підприємництва при Міністерстві розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України. Мета проєкту — створення культурного маршруту в селі Річка на Міжгірщині.

Владислав ТОВТИН координатор проєкту

Проект короткотерміновий. Він розрахований тільки на 5 місяців. І ми зосередилися на кількох таких наших головних завданнях. По-перше, це розробка маркування пішохідного туристичного маршруту в селі і в околицях Річки. Будуть встановлені інформаційні стенди, почалася вже робота над маркуванням. Маршрут розрахований на 1-2 дня, протяжністю майже 16 км.

Головними завданнями проєкту також є: промоція традиційних ремесел та локацій маршруту в соціальних мережах; популяризація полонинського господарювання в регіоні для забезпечення сталого розвитку гірських територій. У межах проєкту «Шлях гуні» буде не лише розроблено пішохідний туристичний маршрут в селі Річка, а й проводитиметься навчальний тренінг для виробників традиційного одягу в регіоні. Адже, як зазначає Владислав Товтин, саме це допоможе продавати гуні туристам, і таким чином сприяти розвиткові туризму в регіоні.

Організація майстер-класів, різних екскурсій, тобто люди будуть не тільки ходити по горах. А й зможуть піти до самих майстринь, з ними зможуть поспілкуватись і безпосередньо отримувати ці враження від отого давнього ремесла.

Гуня є частиною народного вбрання українців Закарпаття. Зараз її частіше можна побачити на виступах фольклорних колективів або фестивалях, які відбуваються на Закарпатті. Але в селі Річка є можливість на власні очі побачити процес виготовлення гуні, поспілкуватися з майстринями, долучитись до ткання і навіть придбати вироби з вовни. І кожен охочий зможе потрапити за 160 км від Ужгорода у верховинське село Річка. Напередодні Всесвітнього дня туризму та Дня Туризму в Україні, у просторі «Відкритий офіс» відбудеться фотовиставка «Шлях гуні», яка покликана передати атмосферу традиційного ремесла українських Карпат.

Також буде створено повноцінний 10-хвилинний фільм, який буде розповідати про життя в цьому селі, про людей, які там мешкають, про туризм. Наша ідея така, щоб показати наш край таким, як він є. Щоб люди приїжджали і бачили Закарпаття з його особливостями та з його традиціями.

Uzh Inform

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах