ko.net.ua

На Іршавщині кішка ловить кротів. ФОТО

У селі Малий Раковець, що на Іршавщині, кішка ловить кротів.

Кроти мають мускусний запах, бархатисте хутро, через що мало які хижаки ловлять та їдять їх, не кажучи вже про домашніх тварин.

– У нашому саду, на городі живе багато кротів. Через кротовини незручно косити, коса дуже швидко тупиться. На переритих ділянках гине городина, – розповів кореспонденту «Карпатського об’єктива» Петро Васильович. – З кротами боремося різними методами, зокрема за допомогою різких запахів або звукових сигналів. Залишивши «небезпечну» ділянку, кріт піде на іншу. Плодяться добре – від 3 до 9 кротенят.

На поверхні ґрунту з’являються дуже рідко.

– Маркіза живе у нас сім років. Уміє ловити цих шкідників. Як вона це робить – загадка. Принесе в зубах закушеного крота, поставить у дворі і чекає, аби її похвалили і погладили. Кротів кішки не їдять, – каже господар.

Труп крота закопують подалі від хати.

***

Європейський кріт – типовий мешканець лісів і долин річок. Займає різноманітні місця проживання: узлісся лісів, луки, поля, сади, городи.

Кріт риє землю, гвинтоподібно занурюючись у ґрунт і поперемінно відгортаючи ґрунт лапами. На поверхні виявляється рідко; тут він незграбний, оскільки не може ступати, як більшість звірів, а пересувається повзучи.

Живиться ґрунтовими безхребетними, серед яких переважають дощові черв’яки. У меншій кількості жуків-коваликів, вовчків, гусениць, багатоніжок, павуків. Кріт може з’їсти і дрібних хребетних (мишу, ящірку, жабу), якщо вони малорухливі. За один раз кріт з’їдає до 20-22 г дощових черв’яків; за добу – близько 50-60 г корму, що трохи менше за його вагу. Годується кріт кілька разів за добу, оскільки їжа перетравлюється в його організмі за 4-5 годин. Швидкість перетравлення їжі визначає добовий ритм активності крота. У проміжках між годуваннями кріт спить в гнізді, згорнувшись в клубок. Голодним кріт може залишатися не більше 12-24 годин, після чого вмирає. На зиму робить трофічні запаси, що зазвичай складаються з паралізованих дощових черв’яків, яким кріт прокушує голови. У кротових норах знаходили до декількох сотень нерухомих черв’яків. Склад зимової їжі крота не відрізняється від літньої, проте взимку його потреба в їжі знижується. У сплячку кроти не впадають.. Тривалість їх життя – 4-5 років.

Все життя кріт проводить у підземних норах, які прокладає в різних горизонтах ґрунту. Нори бувають двох типів: житлові й кормові. За ніч може вирити 50-метрову нору.

Кроти приносять користь, винищуючи шкідливих комах і змінюючи структуру ґрунту – розпушуючи його й збагачуючи органічними речовинами. Багаторічна рийна діяльність кротів приводить до поліпшення ґрунту; надлишок вологи по кротовинах стікає в нижчі ґрунтові горизонти. Одночасно кріт вважається шкідником городнього й садового господарства. Риючи свої нори, він ушкоджує коріння рослин, тим самим порушуючи їх нормальне живлення й часто приводячи до загибелі. Кроти також знищують корисних для ґрунту дощових черв’яків.

Борються з кротами найрізноманітнішими методами, зокрема за допомогою різких запахів (поміщаючи в кротовини нарізану цибулю, часник, ганчірки, змочені гасом, і т. д.) або звукових сигналів (вертушок очеретин, ультразвукових пристроїв та ін.).

Тетяна ГРИЦИЩУК, фото автора