ko.net.ua

Малораковецькі народні прикмети про погоду: коли цвіте терня, надворі холодає

28 травня християни східного обряду відзначили релігійне свято – Вознесіння Господнє. Люди кажуть: яка погода була на Вознесіння, таке буде і літо. А сьогодні на Закарпатті було холодно, вітряно, падав дощ. Старожили зауважують: якщо цього дня був дощ, то буде неурожай і худоба хворітиме.

Кореспондент “Карпатського об’єктива” поцікавилася у жителів Малого Раківця Іршавського району про народні прикмети про погоду. – Здавна наші предки помітили, що коли цвіте терня, то надворі холодає, – каже Ганна Василівна. – На календарі 28 травня, за три дні літо, але надворі холодно, як у березню. Зараз якраз цвіте глід, шипшина. Моя співрозмовниця зауважила, що у селі вже цвіте акація, то має потепліти: – Коли починала цвісти акація, то чекали потепління. Тепло чекаємо всі, бо городина не росте, ягоди, черешні не достигають, але синоптики нас не радують: кажуть, що на Україну суне циклон і буде дощ, холодно. Поживемо – побачимо. Петро Васильович розповів, що для нього найкращі синоптики – птахи: – Коли починає співати іволга, то вже точно потепліє. Ви чули, як цікаво співає іволга? Раджу прислухатися. У її співі люди почули таку фразу: “Діду, купи корову. Чувись?” Поки що спів іволги не чути. Все ще співає дзябка, а коли співає ця пташка, то це на похолодання.

Іван Савко придивляється до кішки, звертає увагу на її поведінку: “Якщо кішка проситься до хати, залазить у ліжко до господарів або у бловдер (духовка у шпорі), то буде похолодання. Якщо наступного дня потепліє, то кішка лягає посеред хати”. Марія Попович радить придивитися до мурав’їв. За півгодини до дощу вони закривають входи до мурашника і ховаються. “Не раз таке було, що світить сонце, і враз над селом зібралися хмари і – пішов дощ. Спеціально спостерігала за муряньками, вони незадовго до дощу ховаються, закривають свій мурашник”. Квіти кульбаби закриваються перед дощем. Якщо у криниці побіліла вода (ніби капнув молока), то невдовзі піде дощ.

Тетяна ГРИЦИЩУК, фото автора