ko.net.ua

Ужгородка ліпить з глини лісових духів. ВІДЕО

Ужгородська мисткиня Аліна Жолудь ліпить з глини лісових духів. Аби вони дійсно ожили, дівчина робить їх у формі горщиків для рослин. Відтак, у скульптурок зароджується справжнє життя.

Фото – Аліна ЖОЛУДЬ

«На карантині з’явилося багато вільного часу, аби подумати над чимось новеньким. Десь, можливо, на підсвідомому рівні, на ідею надихнула цьогорічна «надзвичайна весна», як називаю її я. Коли сиділа в майстерні з відкритим вікном і слухала, як співають пташки і як пахне свіжа зелень, почала уявляти себе десь у лісі чи в парку. Так вимальовувалась ідея і я почала експериментувати вже в глині. З’явились перші горщечки, які вирішила назвати «Лісові духи» і одразу отримала схвальні відгуки від друзів. Зараз розвиваю серію новенькими формами. Обличчя, або личка, як я їх називаю, трохи містичні, нагадують мені невидимих духів гір та річок або часом мольфарів, які живуть десь у лісах», — розповіла Аліна.

Фото – Аліна ЖОЛУДЬ

Дівчина зазначає, що зараз важко вигадати щось абсолютно нове, таке, що ніхто ще не бачив, адже доступ до інформації вільний і ми поглинуті нею, тому все одно десь від когось черпаєш натхнення та ідеї. Але кожен митець бачить все своїми очима і трансформує ідею так, як хочеться саме йому.

«Упродовж останніх років у тренді етностиль: в музиці, одязі, побуті. Цю серію почала створювати на інтуїтивному рівні і про тренди навіть не замислювалася. Але вважаю дуже класним те, що ми активно продовжуємо повертатися до своїх традицій», — зазначила мисткиня.

Випал

24 години за 1 хвилину ? це можливо тільки у відеоредакторі ? Випал – один з найхвилюючих і найочікуваніших моментів у всій роботі, особливо коли це глазурований випал. Насправді, сам випал триває близько 4-5 годин, температура сягає 1050° ?, а от після повільне спадання температури. Але результат того вартий. Для вас коротеньке відео ?

Опубліковано Кудрява Art Ceramics Неділя, 26 квітня 2020 р.

Працювати над продовженням серії Аліна Жолудь планує з великим захопленням. Народна творчість, міфологія, казки — усе це справжній скарб, який неабияк спонукає митців до осучаснення традицій.

Вікторія ЖУЙКО, «День»