ko.net.ua

Чому ми поїхали?.. Голландська історія закарпатської сім’ї

«Одружилися ми в 2009 році, коли ще обоє були студентами. Студентське кохання самі знаєте яке буває. Почуття настільки сильні, що не можеш сама дати їм раду… Довелося разом із коханою половинкою підкорювати їх!» – щира посмішка нашої героїні Маргарити Ситар буквально повернула її у той час. На мить у неї навіть очі заблищали, але згодом обличчя вмить змінилося і стало дуже серйозним, а очі – світлими і глибокими водночас.

«По закінченні університету ми спочатку повернулися до батьків у Виноградів, але там нам було тісно якось. Ми хотіли жити самі. Іван (чоловік) вирішив перепрофілюватися з інженера на програміста, сидів цілими ночами, читав, «писав» програми, шукав різні варіанти для самореалізації та перспективної роботи. Я за фахом економіст, але в той час була на найбільш відповідальній роботі – стала мамою. Після кількох непорозумінь із батьками вирішили, що обов’язково самі «знайдемо своє місце під сонцем». І наша мрія здійснилася – у 2013 році ми переїхали до Нідерландів із чоловіком і двома маленькими дітьми. Чоловік знайшов собі роботу програміста на фірмі, яка розташована у передмісті Амстердаму і підписав контракт на рік із можливістю продовження. До цього в Нідерландах ми ні разу не були, але все-таки зважилися на переїзд всією сім’єю.

Амстердам зустрів нас приязно, але ми одразу не могли зрозуміти що і до чого, адже тут зовсім інший менталітет та ритм життя. Нас із самого початку дуже здивувало місто і тим, що тут безліч велосипедистів. На велосипедах їздять усі – від студентів і до депутатів парламенту. Навіть міністри. Я це особисто не бачила, але чула від сусідів. Місто дуже гарне – одночасно старе і сучасне, витримане і веселе – тут багато парків і дитячих майданчиків, шкіл, дитячих садочків, кінотеатрів і гіпермаркетів. За 15-20 хвилин на велосипеді можна доїхати практично всюди. Це зручно, якщо в один день мені потрібно з’їздити на зустріч із друзями, поїхати у магазин за продуктами чи забрати дітей зі школи. Сусіди у нас дуже гостинні і доброзичливі. Але спочатку це було дуже незвично – я йшла вулицею, нікого не знаючи, а мені всі посміхалися і віталися.

Хоча офіційна мова в країні голландська, але всі вільно говорять англійською. Навіть у багатьох кінотеатрах англомовні фільми не дубльовані. Англійської мови досить, щоб подорожувати країною і жити. У багатьох міжнародних компаніях, які тут діють, також можна на 100% використовувати англійську. Робота у чоловіка в ІТ-компанії повністю на англійській мові. Я теж використовую англійську на роботі (працюю у гіпермаркеті «IKEA»).

Але вся офіційна кореспонденція – листи з банків, податкової, поліції, школи – надсилають тільки на голландській мові. Тому ми вивчили за 2 роки голландську, щоб швидше розібратися у всіх тонкощах соціального життя. Всі, хто планує отримати тут постійний статус чи громадянство, намагаються все-таки вивчати мову. Є платні і безкоштовні мовні курси. Ми вчилися безкоштовно через волонтерів у центрах дозвілля по вихідних. Платні курси при університетах досить дорогі – понад 500 € за 40 академічних годин.

Діти вчать мову набагато швидше, ніж дорослі. Нашій молодшій дочці зараз уже майже 8 років. Але тоді вона за три місяці відвідування голландського дитячого садка вже могла у загальному щось сказати. А старша ще швидше освоїла нову мову. Зараз ми вже маємо громадянство, і це гарантія нашого завтра. І наших дітей теж. І на роботі зовсім інше ставлення.

Щодо роботи, то тут дуже хороші зарплати порівняно навіть із іншими країнами Європейського Союзу. З цього року, наскільки мені відомо, мінімальна щомісячна заробітна плата в Нідерландах для людей 22 років і старших має бути не менше 1615,8 €.

Наші українські дипломи про вищу освіту тут не мають ніякого значення – важливі навики, якими ви володієте. Ви обов’язково пройдете кілька рівнів співбесіди на посаду. Я працюю керівником середньої ланки і проходила співбесіду навіть у психолога. Крім цього, вже третій рік працюю волонтером при муніципалітеті – допомагаю емігрантам адаптуватися. Ці зустрічі проходять раз на два тижні у спеціальному центрі, де діти можуть гратися, а батьки – спілкуватися. Мета таких заходів – допомогти людям знайти нових друзів, адаптуватися до життя в Нідерландах.

Також наш центр опікується пенсіонерами. Пенсіонери в Нідерландах не бідують. Можуть собі дозволити подорожувати, купувати кабріолети і сповнювати всі свої мрії. Тут не прийнято доглядати за старими батьками. Якщо люди похилого віку потребують догляду, зазвичай вони переїжджають в будинки для людей похилого віку або в інтернати, де надають повний догляд за хворими. Тут же можуть знаходитися люди-інваліди з важкими формами захворювань.

Будинки для людей похилого віку тут найрізноманітніші: від невеликих будиночків на 8 осіб до багатоповерхових будинків, де у кожної людини або подружньої пари своя окрема кімната або квартира. На першому поверсі загальна зона відпочинку: кафе-їдальня, більярд та інші розваги для спільного дозвілля.

У таких будинках працюють лікарі, медсестри, логопеди, терапевти, фізіотерапевти, волонтери. Можуть бути психіатри і соціальні працівники. Родичі можуть відвідувати своїх бабусь і дідусів, ще приходять волонтери, щоб спілкуватися, гуляти, ходити разом на шопінг. Про таку старість, напевно, можна тільки мріяти.

У передмісті Амстердаму є багато дво- і триповерхових будинків. Квартири теж багаторівневі, є внутрішній садок і персональний вихід на вулицю. Я жодного разу не бачила решітки на вікнах або залізні двері. Навпаки, тут часто зустрічаються вхідні двері зі скляними вставками.

Вартість оренди квартири, як і всюди, залежить від розташування щодо центру міста, її площі і стану. Підбирати при переїзді житло нам допомагала компанія чоловіка. Два перші тижні в Амстердамі ми жили в готелі за рахунок компанії. Варіантів оренди багато, але їх швидко розбирають, є навіть черги. Якщо хтось відмовився, відразу пропонують наступним бажаючим, а вони є завжди.

Щоб орендувати квартиру, обов’язково треба укласти договір. Для цього від орендаря потрібно підтвердження платоспроможності: зазвичай це довідка з роботи, паспорт. Якщо ви вже винаймали житло в Нідерландах, додатково потрібен відгук про вас від попереднього орендодавця.

Ми живемо в багатоквартирному будинку з критою парковкою і внутрішнім двором, куди можна потрапити тільки за допомогою ключів. Будинок незвичайний: всі квартири першого поверху дво- і трирівневі, мають власний вихід на вулицю і невеликий садок із боку внутрішнього загального двору. Всі інші квартири виходять на загальний внутрішній балкон, за яким через вулицю можна потрапити в під’їзд.

У нас 3-кімнатна квартира з великою кухнею і холом. Квартира здавалася без меблів, але з кухнею і вбудованою технікою. При оренді квартири часто беруть заставу в розмірі орендної плати за місяць. У середньому оренда трикімнатної квартири коштує 900-1200 € на місяць.

Діти в школі вчаться безкоштовно. У школі шикарно все – величезний басейн і спортзал, бібліотека і класи… Бачили б ви ті класи! Тут все створено для навчання. Реально діти хочуть іти до такої школи. Після школи є понад десяток різних гуртків, де можна проявити себе як творчо, так і в напрямку спорту.

Що ще можу сказати? Якщо колись надумаєте змінити місце проживання, то я рекомендую Нідерланди. Спочатку, звичайно, буде важко, але згодом усе буде добре. Повірте мені!»

Юрій КОПИНЕЦЬ