– маргарин м’який – 125 г,
– цукрова пудра – 100 г,
– яйця курячі – 2 шт.,
– борошно пшеничне – 150 г,
– розпушувач для тіста – 1 ч. л.,
– мелені сухарі.
Макова маса:
– мак – 3 склянки,
– яйця курячі – 4-5 шт.,
– цукрова пудра – 300 г,
– маргарин або масло – 225 г,
– манка або крохмаль – 1,5 ст. л.,
– сік лимона – за бажанням.
Шоколадна помадка:
– чорний шоколад – 150 г,
– молоко – 6 ст. л.,
– масло вершкове – 90 г.
Спосіб приготування
Готуємо макову масу.
Сухий мак запарити окропом, відцідити, перемолоти. Додати поступово яйця, цукрову пудру, маргарин, манку чи крохмаль, сік лимона – за бажанням і все добре розтерти.
Готуємо тісто.
Розділити білки та жовтки. Білки відкласти в холодильник. Розтерти маргарин із цукровою пудрою. Додати жовтки, знову добре розтерти.
Додати просіяне з розпушувачем борошно, вимішати. Наостанок акуратно ввести збиті білки. Викласти тісто на деко, застелене пергаментом або змащене жиром. Щедро посипати меленими сухарями.
Зверху рівномірно розподілити макову масу. Пекти маківник у розігрітій духовці при 180-200 градусах до сухої скіпки.
Готуємо шоколадну помадку.
Подрібнений шоколад залити молоком, розтопити на малому вогні, відкласти. Додати масло, добре розтерти. Полити охолоджений пляцок.