У Японії з’явилися антиалергенні яйця
Японські вчені вивели незвичні яйця, які можуть вживати у їжу навіть ті, хто страждає від алергічних захворювань.
Генетики з Національного інституту прогресивних технологій змогли вивести курей, у організмі яких зовсім немає алегро-позитивних генів.
Під час експерименту науковці, власне, видалили ген, який формує в яєчному білкові алерген овомукоїд. Для цього вчені використали геномне редагування і метод маніпуляції клітинами.
Незабаром дію антиалергічних яєць перевірять на людях.
Слід зазначити, що найчастіше алергічні реакції шкодять здоров’ю дітей, віком до шести років. Утім, інколи алергія загрожує і дорослим.
Довідка
Яйце складається з білка та жовтка. Жовток містить білки, а також жири й холестерин. Жири, які є в жовтку, в основному поліненасичені і тому не є шкідливими. Білок складається на 90% з води, на 10% з білків, не містить холестерину і практично не містить жирів.
Склад яєчного білка
В склад курячого яєчного білка входять: вода (86%), білки (12,7%), жир (0,3%), вуглеводи (0,7%), глюкоза, різноманітні ферменти (протеаза, дипепсідаза, діастаза), вітаміни групи В. Тобто в 100г яєць є білків 12,7г, жирів 0,3г, вуглеводів 0,7г.
Перелік білків яєчного білка:
- Овальбумін (біля 54%) — переважає в яєчному білку. Був одним із перших білків, виділених у чистому вигляді в 1889 році.
- Овотрансферрін або кональбумін (12—13%). Овотрансферрін має антибактеріальну дію, у комбінації з дізоцимом і показує антибактеріальний синергізм.
- Лізоцим (muramidase; 3,4—3,5%) — один з давно відомих комерційних компонентів яйця. Широко використовується як бактеріологічний фермент практично з часу відкриття цієї речовини в 1922 році.
- Овомукоід — головний фактор, який може викликати алергічні реакції.
- Овомуцин (1,5—3,5%) — високов’язкий глікопротеїн.
- Овоглобуліни (2%). Включають в себе два різновиди G1 та G2.
Склад яєчного жовтка
На частку жовтка припадає до 33% маси рідкого вмісту яйця. Жовток одного середнього курячого яйця (50 г) містить приблизно 60 ккал, що в чотири рази більше ніж у білку (15 ккал). Такий жовток містить приблизно: 2,7 г білків, 210 мг холестерину, 0,61 г вуглеводів і 4,51 г жирів (за даними USDA National Nutrient Database). Процентний вміст жирних кислот в жовтку:
Поліненасичені жирні кислоти:
- Лінолева кислота: 16%
- Ліноленова кислота: 2%
Мононенасичені жирні кислоти:
- Пальмітолеіновая кислота: 5%
- Олеїнова кислота: 47%
Насичені жирні кислоти:
- Пальмітинова кислота: 23%
- Стеаринова кислота: 4%
- Міристинова кислота: 1%
Різні породи, наприклад, курей несуть яйця різного кольору. Колір яйця жодним чином не пов’язаний з його харчовими властивостями. В США курячі яйця зазвичай білі або ж світло-бежеві, тому що такі яйця вважаються «чистішими». У Великобританії ж вони зазвичай світло-коричневі.
Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.
Підписатися