21:03 31.052016

У Японії з’явилися антиалергенні яйця

Цікаве 4041

Японські вчені вивели незвичні яйця, які можуть вживати у їжу навіть ті, хто страждає від алергічних захворювань.

s-l1000

Генетики з Національного інституту прогресивних технологій змогли вивести курей, у організмі яких зовсім немає алегро-позитивних генів.

Під час експерименту науковці, власне, видалили ген, який формує в яєчному білкові алерген овомукоїд. Для цього вчені використали геномне редагування і метод маніпуляції клітинами.

Незабаром дію антиалергічних яєць перевірять на людях.

Слід зазначити, що найчастіше алергічні реакції шкодять здоров’ю дітей, віком до шести років. Утім, інколи алергія загрожує і дорослим.

Довідка

Яйце складається з білка та жовтка. Жовток містить білки, а також жири й холестерин. Жири, які є в жовтку, в основному поліненасичені і тому не є шкідливими. Білок складається на 90% з води, на 10% з білків, не містить холестерину і практично не містить жирів.

Склад яєчного білка

В склад курячого яєчного білка входять: вода (86%), білки (12,7%), жир (0,3%), вуглеводи (0,7%), глюкоза, різноманітні ферменти (протеаза, дипепсідаза, діастаза), вітаміни групи В. Тобто в 100г яєць є білків 12,7г, жирів 0,3г, вуглеводів 0,7г.

Перелік білків яєчного білка:

  • Овальбумін (біля 54%) — переважає в яєчному білку. Був одним із перших білків, виділених у чистому вигляді в 1889 році.
  •  Овотрансферрін або кональбумін (12—13%). Овотрансферрін має антибактеріальну дію, у комбінації з дізоцимом і показує антибактеріальний синергізм.
  •  Лізоцим (muramidase; 3,4—3,5%) — один з давно відомих комерційних компонентів яйця. Широко використовується як бактеріологічний фермент практично з часу відкриття цієї речовини в 1922 році.
  • Овомукоід — головний фактор, який може викликати алергічні реакції.
  • Овомуцин (1,5—3,5%) — високов’язкий глікопротеїн.
  • Овоглобуліни (2%). Включають в себе два різновиди G1 та G2.

Склад яєчного жовтка

На частку жовтка припадає до 33% маси рідкого вмісту яйця. Жовток одного середнього курячого яйця (50 г) містить приблизно 60 ккал, що в чотири рази більше ніж у білку (15 ккал). Такий жовток містить приблизно: 2,7 г білків, 210 мг холестерину, 0,61 г вуглеводів і 4,51 г жирів (за даними USDA National Nutrient Database). Процентний вміст жирних кислот в жовтку:

Поліненасичені жирні кислоти:

  • Лінолева кислота: 16%
  • Ліноленова кислота: 2%

Мононенасичені жирні кислоти:

  • Пальмітолеіновая кислота: 5%
  • Олеїнова кислота: 47%

Насичені жирні кислоти:

  • Пальмітинова кислота: 23%
  • Стеаринова кислота: 4%
  • Міристинова кислота: 1%

Різні породи, наприклад, курей несуть яйця різного кольору. Колір яйця жодним чином не пов’язаний з його харчовими властивостями. В США курячі яйця зазвичай білі або ж світло-бежеві, тому що такі яйця вважаються «чистішими». У Великобританії ж вони зазвичай світло-коричневі.

Віандот

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах