ko.net.ua

В Ужгороді нова міні-скульптура – «Hasta la vista, Lenin». ФОТО

11 листопада в Ужгороді було відкрито нову міні-скульптуру. Між автостанцією і залізничним вокзалом постав старенький залізничний вагон. Приблизно такі  дерев’яні «теплушки» свого часу, на початку минулого сторіччя курсували залізницями всього світу, перевозячи і вантажі, і часто – людей.

Чому вагон і до чого тут Ленін, пам’ятники якому в наші часи декомунізації повсюди демонтують?

 Це пояснив на відкритті професор, завідувач кафедри туризму УжНУ Федір Шандор.

– Сто років тому, в розпал Першої світової війни, у так званому «опломбованому вагоні» зі Швейцарії до кордонів з Росією прибув Володимир Ленін з групою інших однодумців. Їхньою метою було, на завдання Генерального штабу Німеччини, організувати всередині країни-супротивника – Російської імперії, заворушення, дестабілізувати ситуацію і таким чином вивести її зі збройного протистояння.

Віддамо належне, агенти із завданням впоралися успішно. І наслідки тих подій кардинально змінили життя всієї Європи та світу, звісно ж, не оминувши і наше Закарпаття. Сто років – термін немалий, затримався Ілліч, і давно настав час провести його назад. Нехай би і в цьому самому вагоні. Аста ла віста!

Цікаво, що на проводи прибув цілий піонерський загін в червоних галстуках.

– З Леніним все зрозуміло, – звертаюся до автора скульптури Михайлу Колодку, – А що в ближчих планах? Чув, теж щось з політичним відтінком?

– Можна сказати і так. Це буде телевізор, на якому показують «Лебедине озеро». І встановлена вона буде, якщо все буде добре, 21 листопада біля обласного телецентру на Київській набережній…

– Дату зрозумів, Всесвітній день телебачення.  З місцем також все ясно. Але чому саме «Лебедине озеро»?

– Я застав ті часи, коли інколи державна машина пропаганди «буксувала», і в ті моменти, коли народу треба було щось прямо сказати, сказати правду – цілий день крутили саме цей балет. Це стало символом повної залежності творчості, роботи телевізійників від влади. І знаєш, що… Часом мені  здається, що це не припинилося, що щось таке відбувається і зараз. Просто балет став іншим…

Можливо, так воно і є. Кажуть, творчі люди володіють підвищеною чутливістю до всього, що їх оточує…

Костянтин Черкай, korzonews.info