ko.net.ua

Українська купюра увійшли до 20 найкращих банкнот світу

Оновлена купюра – 100 гривень, 2014 року випуску – увійшла у 20 кращих банкнот світу. Днями експерти-колекціонери підсумували результати щорічного конкурсу між банкнотами. Цього разу “змагалися” гроші 40 країн світу.

Банкнота з полімеру номіналом 5 новозеландських доларів із зображенням сера Едмунда Хілларі, підкорювача Евересту, визнана кращою купюрою 2015 року серед 40 купюр з 20 країн світу.

Кращу банкноту року регулярно вибирають експерти Міжнародної асоціації колекціонерів паперових грошових знаків – International Bank Note Society (IBNS). У неї входять понад 20 тис. фахівців зі 100 держав, пише finance.ua.

Щоб взяти участь в конкурсі, банкнота повинна бути вперше видана в рік визначення переможця премії, а також перебувати в обігу, а не бути сувенірною.

Основні критерії оцінки – це поєднання художності та інноваційних елементів безпеки. Всього в минулому році в світі було випущено більше 150 банкнот, проте в конкурс потрапили близько 40. Українська купюра номіналом 100 гривень теж брала участь в конкурсі.

П’ятірку новозеландських доларів експерти назвали “очевидним переможцем”, проте в числі кращих купюр року назвали також нові 5 фунтів стерлінгів від шотландського Clydesdale Bank, 20 шведських крон, 100 російських рублів та 20 тис. Казахстанських тенге.

Якщо поглянути на купюри, які потрапляли на цей конкурс, то помітно, що з роками банкноти все більше набувають яскравого художнього оздоблення із застосуванням нетипових елементів, не постановочних портретів, із зображенням рослин, тварин, дітей, споруд, пейзажів, символів тощо.