ko.net.ua

Урожай картоплі на Великоберезнянщині цьогоріч не радує

Для закарпатців картопля – другий хліб. Сезон збору врожаю на полях і городах Великоберезнянщини вже завершується, а селяни, зазираючи до своїх півниць (підвали для збереження продуктів, – авт.), цьогоріч не дуже задоволені.

«Я прокопав зо 20 метрів шору з картоплею, але набрав ледве половину відра, – скаржиться Іван, житель с. Кострино і додає: – Крім того, що витратився на те, щоб зорати, посадити, покопати й вибрати, усе одно буду картоплю купувати. Урожай ніякий. Якби знав, узагалі не садив би».

Від урожаю картоплі залежить не тільки селянин, а й домашня худоба. Жителька с. Сіль розповіла «Карпатському об’єктиву», що позаминулого року завдяки хорошому врожаю картоплі тримала на відгодівлю трьох поросят. Родина в пані Марії немаленька, тому в ґаздівстві задіяні всі члени сім’ї: від наймолодшого внука до старенької матері ґаздині. «Двох поросят ми зарізали, майже не докуповували. Цього ж року, якби собі картоплі вистачило, а свиней через зиму тримати не будемо, тільки навесні купимо пару», – ділиться планами пані Марія.

Пан Василь із с. Ставне розповів, що картоплю в них їдять навіть кури. На врожай не надто скаржився, каже, трохи менше, ніж минулого року, але на зиму точно вистачить. Цим завдячує новому сорту: на вигляд рожеві продовгуваті картоплини наче хто насипав з мішка: тільки рожевіло розсипом на полі після трактора.

Та щороку більшає селян, котрі відмовляються від віковічних традицій працювати на землі й годувати худобу, як робили з покоління в покоління їхні предки. Мовляв, не вигідно.

Володимир не обробляє землю, не має ґаздівства, хоч і живе на селі. Займається підприємницькою діяльністю, а сьогодні, за словами сільського бізнесмена, «за гроші можна все купити». «Картоплю придбав по 4,5 грн на ринку в місті. М’ясо, молоко купую від місцевих. Це точно без ГМО і всілякої хімії, – додає Володимир і продовжує: – Навіщо я буду витрачати свій час, важко працювати в полі і щоденно біля стайні, якщо я за цих кілька днів зароблю стільки, що зможу купити на весь рік. Ті зусилля й важка робота того не варті. Повірте, я все підрахував».

А й справді, земля порожніє, тільки деякі «нивки» обробляють поодинокі селяни. Тим часом витрати на комуналку ростуть, та й ціни на продукти щоразу йдуть угору. Цьогоріч низька врожайність картоплі спостерігається по всій Україні, кажуть, погодні умови не посприяли…

Оксана ЧОПАК