ko.net.ua

Ювелірний карвінг від Оксани Шегеди. ФОТО

У руках ужгородки Оксани Шегеди звичайний кавун перетворюється на фантастичного красеня з квітами та візерунками, червона редька чи буряк стає чарівною ружею, ківі тюльпаном, а пекінська капуста розкішною хризантемою. Що вже казати, коли зі звичайного сала та м’ясної нарізки жінка створює диво-букети, від яких захоплює дух. Бо здається, що до чого вона не торкається стає справжнім витвором мистецтва.

Це доводять всенародне визнання і любов, адже світлини з пишних столів, підготованих Оксаною, набирають у соцмережах численні «лайки». Майстриня розповідає, що карвінг – досить складана та клопітка робота. Жінка вчилася крок за кроком й випробовувала витвори на своїх рідних.

– Карвінг – це східне мистецтво фігурного різьблення по фруктах та овочах. Хтось каже, що зародилося воно в Таїланді, інші – що в Китаї, десь в ХІ–ХІІ ст. У своїй роботі я намагаюся поєднувати кращі східні та західні традиції різьби по овочах і фруктах з авторськими елементами.

Уперше про карвінг Оксана дізналася кілька років тому під час декретної відпустки. Бо все своє життя пропрацювала в банку й не мала жодного стосунку до творчості.

– Моя сестра, яка займалася декоруванням весіль, запропонувала мені такий підробіток. Це було абсолютно зненацька. До того часу я ніколи не займалася карвінгом, оскільки була офісним працівником. Але не могла відмовити й мусила допомогти сестрі. Пригадую, у мене було два тижні на підготовку до весільного бенкету. І я почала шукати в Інтернеті інформацію про те, яким чином створюються бенкетні композиції. Так я відкрила для себе карвінг. Усього вчилася сама за допомогою відеоуроків. Багато читала різної інформації про карвінг, про те, які продукти підходять для цього мистецтва, як підбирати фрукти й овочі. Оскільки в Україні не такий широкий вибір фруктів-овочів, ніж у теплих країнах, у нас використовуються всі сезонно доступні та придатні для карвінгу інгредієнти.

Майстриня розповідає, що здобути відповідні знання можна і за допомогою відеоуроків в Інтернеті, тож не обов’язково йти на якісь дороговартісні курси. Головне – бажання і труд. Просто потрібно дотримуватися всіх вказівок, удосконалювати й запам’ятовувати те, що сподобалося, а решту відфільтровувати. Бо тільки так можна виробити свій авторський стиль. Важливими є також спеціальні інструменти – тайські ножі, які коштують чимало. Та саме вони дають можливість робити тонкі й чіткі зрізи. А від цієї чіткості залежить кінцевий вигляд кожного виробу. Тільки тоді робота буде справді вишуканою.

– Зараз стають дуже популярними фруктові, м’ясні, сирні та овочеві композиції. Ними можна привітати, комусь подарувати, і такий презент буде більш доречним, ніж звичайний букет квітів. Подібних замовлень у мене вистачає. Що ж стосується бенкетного напряму, то він, звичайно, зовсім інший. Там своя специфіка й купа нюансів. Процес створення таких композицій більш трудомісткий, оскільки зазвичай вони досить об’ємні, крім того, для бенкету на багато осіб створюється не один витвір. Фруктові композиції повинні бути свіжими й доставлені в найкращому вигляді. Тож перед весіллями часу на відпочинок майже не залишається, а спати доводиться не більше кількох годин. Замовлення слід виконати на найвищому рівні, усе має бути просто ідеально! Звичайно, те, скільки часу піде на підготовку бенкету, залежить від обсягу та ексклюзивності роботи. До прикладу, я готувала бенкет в українському стилі, де в мене була задача органічно вписатися в цю тематику. Тому я створила спеціальну декорацію – велике дерево з кроною з гілок калини та барвінку, на яку кріпилися різні фрукти і карвінг-квіти. Біля підніжжя дерева була жива трава. Вийшло просто фантастично!

Жінка переконана: аби догодити всім на святі, асортимент фруктів повинен бути широким, а композиція – гарною протягом усього вечора. Тому її потрібно так сконструювати і задекорувати, щоб вона залишалася презентабельною навіть тоді, коли фрукти з’їдять.

– Пригадую найбільше моє замовлення – весілля у Воєводино. Загальна вага фруктового столу становила понад 60 кілограмів. Це 10 різних композицій, два шоколадних фонтани, фігурно вирізьблені дині та кавуни. Але я справилася, і робота була виконана на вищому рівні. Після того бенкету я казала, що можу братися за будь-яке за обсягом і складністю замовлення.

Приємно, що карвінг з кожним роком дедалі більше набуває популярності. Люди починають відходити від марнотратства, не купують квіти, які згодом відправляються в смітник, а надають перевагу фруктовим, овочевим, сирним чи навіть м’ясним композиціям.

За словами майстрині, фруктові композиції прикрашають весільні столи, такі декорації замовляють на ювілеї, корпоративи, дитячі свята, репрезентують на етнофестивалях, ярмарках. У всьому світі це кулінарне мистецтво популярне й високо оцінене. В Україні воно тільки-тільки стало розвиватися.

Оксана Шегеда переконана, що кожна господиня може освоїти техніку карвінгу і робити прості елементи за допомогою спеціальних карбувальних ножів. Для цього не потрібно спеціальних навиків, а от виглядають такі овочі чи фрукти на святковому столі дуже ефектно. Тож ваші гості будуть у захваті, а ви отримаєте безліч компліментів!

Христина БІКЛЯН