ko.net.ua

Літо, якого не було, пішло на спад

Сьогодні, 27 липня, почався спад літа, який триватиме до 26 серпня.

У цей час листя починає набувати осіннього забарвлення. У минулі часи помітили, якщо день 27 липня спекотний, то зима буде морозною і малосніжною.

Два місяці цьогорічного літа видалися аномальними: часто температура повітря опускалася до +5, у гірських населених пунктах Закарпаття  було ще холодніше, падав сніг, люди одягали теплі речі, як на початку весни. Вранці холодно, а вдень така спека, що нема чим дихати – температура повітря прогрівається до +35 градусів. Такі  різкі перепади температури впливають на самопочуття людей, особливо на тих, хто страждає на серцево-судинні захворювання. Так часто дощить, що селянам годі завершити заготівлю сіна на зиму. Через погодні умови чимало закарпатців не поїхали відпочивати на море. «Така погода, що на пляж треба фуфайку і шапку-вушанку одягати», – кажуть. В Інтернеті користувачі поширюють жартівливі фотожаби на тему «Літо-2017». На одній з них дівчинка купається в басейні в шубі, шапці, зимових чоботах.

 – Навесні запланували, що всією сім’єю поїдемо в Одесу. Почали заощаджувати гроші. У червні дружина і син злягли в лікарню із запаленням легенів. Два тижні тому в мене загострився хронічний пієлонефрит, підвищилася температура, мусів приймати крапельниці. Так що так: потонули у хворобах, – розповів пан Юрій з Мукачева кореспонденту «Карпатського об’єктива».

Вчора і сьогодні зранку було досить холодно у Перечині. Вдень погода сприяла сільськогосподарським роботам – люди вибирали з грядок часник, цибулю, звільняли овочі від бур’янів на присадибних ділянках. Ідучи центральною дорогою  міста, звернула увагу, що на каштанах, липах, сливах, вишнях вже є по декілька жовтих листочків, які нагадують, що осінь не за горами. Ех! А так хочеться літа! Сонця, тепла. Сподіваюся, що ще будуть сприятливі погодні умови для купання на річці та засмаги.

Тетяна Грицищук, фото автора