ko.net.ua

Кулінарні шедеври з простих продуктів – девіз закарпатського фуд-блогера Олени Кудрявцевої

Приготувати смачнючу страву, а ще так її сфотографувати, що від одного погляду на світлину пробуджується неймовірний апетит, під силу далеко не кожному. Тож якщо ви маєте такі таланти, то повністю може стати фуд-блогером.

Фуд-блог – явище на сьогодні не нове (з англ. фуд – їжа, блог – інтернет-щоденник). Серед фуд-блогерів є ресторанні критики й оглядачі, кулінари й кондитери, навіть цілі магазини та виробники продуктів харчування. Наша героїня, Олена Кудрявцева, веде домашній кулінарний блог «maslom_wgoru», у якому описує свої маленькі кулінарні перемоги.

Сім’я Кудрявцевих три роки тому разом із сім’єю переїхала на Закарпаття з Луганська. Олена – філолог за освітою, а за покликанням – талановитий кулінар. У свої смачні шедеври жінка вкладає не лише всі вміння, але й душу. Далі зі слів нашої героїні.

Звідки назва і що таке блог?

У дитинстві в кожному з нас усередині живе маленький піарник: «Мама, глянь, який гарний малюнок я зробила! Правда, красиво? Ні, це не собачка! І не конячка! Це котик! Гарний?» Отак і в мене у блозі! Гляньте, який тортик, супчик і рибка! Підказка: хваліть мене. Отже, про назву: трохи гумору і без претензій на високу кулінарію.

Ідея

Ідея виникла завдяки перегляду фільму «Джулія і Джулія» (головна героїня стрічки Джулі Пауелл протягом року намагається приготувати 524 страви з книги Джулії Чайлд «Як оволодіти мистецтвом французької кухні». Усі свої перемоги й поразки на кулінарному фронті дівчина описувала в блозі, – ред.). Мій чоловік Женя спитав, чи не хотіла б я спробувати себе у блозі. А я подумала, чому б і ні. Так народився наш «maslom_wgoru».

Помічники

Оскільки мій чоловік (Євген Кудрявцев, – ред.) є професійним фотографом, то він мені допомагає в роботі над блогом, хоча насправді інколи й заважає. Тільки йому не кажіть про це. Ще є Макс (син, – ред.), я його ще називаю «а-можна-я-потім-усе-це-з’їм».

Етапи роботи

Спочатку ти шукаєш рецепт згідно зі своїми кулінарними можливостями, кухонним обладнанням і доступністю продуктів у своїй географічній широті. Потім несешся з ідеєю до фотографа на погодження, бо потрібно врахувати технічні можливості: фон, розмір, ракурс, колір і так далі. Після цього підбираєш посуд, серветки, квіти в тон. Наступне – закупка продуктів, усього треба брати більше, ніж по рецепту, бо часто частину їх у «живому» вигляді позують на фото. Пам’ятати, що всі продукти мають бути найкращі на вигляд: король помідорів, найфайніший кабачок, найзеленіша зелень. Тепер можна готувати. Тут просто дай Боже, щоб усе вийшло. При цьому не забути і не повикидати лушпиння від горіхів і шкуринки, бо іноді вони теж «позують». Далі зйомка. Тепер важливо, щоб попередня продуманість не підвела, бо в кожної страви свій час життя, потім вона підсихає, завітрюється і в’яне. Фото насправді підкреслює всі недоліки. Відтак можна розслабитися і прибрати страшний бардак у квартирі, спричинений готуванням та зйомкою: помити посуд, поскладати фони, софіти, пересунути меблі на свої місця. Фото зазвичай буває оброблене й готове до того, щоб піти у люди, тільки наступного дня. Тому, коли хтось проситься в гості, зазвичай самої страви уже нема в живих. Тому вибачайте! Потім я пишу рецепт у сам блог і пости у «Фейсбук» та «Інстаграм». Усе! Бачиш, бути фуд-блогером легко!

Секрети

Секрет хорошої страви у хороших продуктах, а ще у простоті. Найпростіше завжди є найскладнішим. Це як «Чорний квадрат» чи маленька чорна сукня Коко Шанель. На простому одразу видно недоліки. Я, наприклад, знаю три простих чародійства на кухні. Перше, друге і компот. Насправді перше – це часник, кинутий у розігріту олію; друге – свіжий базилік, доданий до помідорів; і третє – мускатний горіх, натертий у бешамель. Додав  – і відразу диво у смаку, в ароматі, в кімнаті.

Вибір страви. Орієнтуюся на те, що їстимуть мої домашні, на здоровий спосіб харчування (намагаюся принаймні), сезонність продуктів, а ще на власні сили.

Мрія

Це кухня-студія чи студія-кухня, де можна і готувати, і знімати. Це кухонне обладнання першої необхідності плюс крафтовий дерев’яний стіл, несучасне дерев’яне вікно і дерево за ним, бо це все на першому поверсі. Квадратів на 40–50 мрія. У цьому місці Женя ще б додав якісь технічні штуки, напевно.

Натхнення

У когось я почула, що якщо ти хочеш писати музику, то повинен багато слухати музики. Якщо хочеш писати вірші, то повинен читати багато віршів. Тому я багато читаю різних фуд-блогерів, слідкую за ними. І звісно, черпаю для себе багато корисних ідей. Мені дуже подобається Джеймі Олівер, Лінда Ломеліно.

Критика

У мене вдома є два найпотужніші критики у світі. Вони виховують у мені старанність і кулінарне зростання, а я їх теж виховую… голодом.

…Гортаючи кулінарний блог Олени Кудрявцевої, помічаєш не просто рецепти, а перш за все непідробну життєрадісність, якою вона заряджає та надихає своїх читачів.

Детальніше рецепти страв можна переглянути ТУТ.

Христина БІКЛЯН