9286
18:44 5.022017

Михайло Молнар – зодчий Перечинщини

Цікаве 3530

Свято-Миколаївська греко-католицька церква у Перечині є справжньою окрасою міста.

Muxajlo Molnar ko.net.ua

Будували її протягом п’яти років – 1998-2003. До цієї богоугодної справи долучилося чимало вірників Турянщини. Головним будівничим храму був Михайло Молнар.

perechun cerkva

На фото автора: На престольний празник на Миколи до церкви приходить багато вірян з району та Ужгорода

Його донька Марія є прихожанкою цієї святині, декілька років тому замовила і профінансувала пам’ятну дошку на честь свого батька. Дошка встановлена на фасаді церкви, біля неї завжди є квіти, вінки.

– Батько не дожив до 80 років чотири місяці. Його життя обірвалося трагічно 7 жовтня 2005 року – впав під час будівельних робіт церкви в Дубриничах. Протягом усього життя будував, звів 8 церков, – повідомила пані Марія.

Перечинка Марія Вакула особисто знала Михайла Молнара, у свій час спілкувалася з ним, аби написати статтю для майбутньої книги про церкву. Марія Михайлівна радо розповіла мені штрихи біографії зодчого Перечинщини, зауваживши, «про таких людей треба писати і говорити».

Читайте також: Римо-католицький костел у Перечині збудували італійці. ФОТО

Михайло Молнар народився 12 лютого 1926 р. у селі Вільшинки Перечинського району в сім’ї селянина. Закінчив 4 класи початкової школи. Навчався в семирічній школі та профтехучилищі. 1952 р. одружився з Ганною Бабущак з с.Тур’я-Пасіка. Подружжя народило і виховало двоє дітей: дочку Марію та сина Івана.

Усе життя працював у будівельній організації товариства облспоживспілки. Його руками зведено добротні житлові будинки та споруди торговельної мережі в Перечинському та Ужгородському районах. За сумлінну працю неодноразово був нагороджений грамотами.

У селах ремонтував і будував хрести, проводив ремонт церков у Вільшинках та Тур’ї-Пасіці, за що мав неприємності із тогочасною владою. У 1978-1979 роках ремонтував римо-католицький костел у Перечині. Працював до пізньої ночі. Тут же і ночував. Одного разу не міг заснути, став думати: «Боже, а чи зміг би я побудувати такий Храм Божий? Чи достойний я таке зробити? Чи вдасться це мені колись?»

Він щиро молився, щоб здійснились його мрії. На зорі незалежності України М. Молнар береться за будівництво храмів. Зводить першу церкву в с.Росоші Свалявського району. Потім у с. Чебиня Мукачівського району, в селах Хмільник та Імстичево Іршавського району. А далі – у рідному районі. Одна за одною постають церкви у с. Тур’я-Ремета, Перечині, Сімерках та Дубриничах.

Нагороджений грамотами Мукачівської греко-католицької єпархії та орденом єпископа Андрія Бачинського І ступеня.

Тетяна Грицищук

Katolucka cerkva Perechun
Свято-Миколаївська греко-католицька церква є окрасою Перечина

Cerkva perechun

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах