30963
14:02 28.022020

Рецензія на дебютну дитячу збірку казок молодої мукачівської письменниці – Жанни Хоми

Цікаве 5667

Літературна казка для дітей – досить складний жанр, який передбачає добре знання автором дитячої психології, внутрішнього світу маленького читача, вміння позбутися на якийсь час «дорослого» погляду на життя й подивитися на світ очима дитини. Зважаючи на це, слід відзначити збірку казок Жанни Хоми «Маленькі історії Дарчика та Міккі». Авторка з любов’ю конструює сюжети своїх творів, інтуїтивно відчуваючи настрій та маленькі відкриття її сина Дарчика, який став прототипом казкового героя.

Кожна казка збірки просякнута глибоким ненав’язливим дидактизмом, радісним світосприйняттям, написана гарною українською літературною мовою. Сюжети творів побудовані так, що легко сприймаються дітьми, цікаві та динамічні. Ілюстрації, які супроводжують казки, відображають настроєвість збірки, відтворюють теплу родинну атмосферу, наснажують позитивом та оптимізмом, сприяють кращому запам’ятовуванню.

Історії хлопчика Дарчика та песика Міккі відкривають для юних читачів багатогранний світ дитячої уяви, показують, як можна радіти, допомагаючи рідним («Золотий борщ»), дбаючи про тварин («Хатинка для равлика»), птахів («Годівничка для синички»), рослин («Ялиночка»). Такі казки розвивають у дитині любов до природи, прагнення піклуватися про «братів менших». Одухотворені Равлик, Ялиночка, Сніжинка відтворюють специфіку дитячого світосприйняття, адже дитина часто проектує свій внутрішній світ на предмети та істот, які її оточують, ставиться до них, як до друзів.

Віссю, навколо якої вибудовуються сюжети казок, є дружба дитини з тваринкою, домашнім улюбленцем Міккі. Юні читачі, маючи перед очима приклад дбайливого ставлення дитини до рослин та живих істот, здобувають позитивний досвід того, як слід сприймати навколишній світ і оберігати природу. А це, безперечно, здійснює гарний психологічно-педагогічний вплив на свідомість дошкільника чи дитини молодшого шкільного віку.

Жанна Хома, моделюючи сюжети своїх казок, звертається до різних аспектів життя дитини. Акцентує на цінності взаєморозуміння і дружби («Повітряний змій»), необхідності розвивати в собі почуття відповідальності й бути охайним («У ніч на святого Миколая»). Також не оминає авторка й теми пригод, пов’язаних із залученням дітей до справ та захоплень дорослих членів сім’ї: збирання грибів («Грибний дощ»), фарбування крашанок («Великодні крашанки»), збирання урожаю та приготування їжі («Золотий борщ»). У кожній казці Жанна Хома робить акцент на необхідності виконувати завдання разом – Дарчику та Міккі все так добре вдається тому, що вони допомагають одне одному, дбають одне про одного. І приклад їх дружби є чудовим зразком для наслідування для маленьких читачів, які прагнутимуть бути подібними до улюблених казкових героїв, діяти подібно до них.

Отже, збірка «Маленькі історії Дарчика та Міккі» заслуговує на високу оцінку, адже націлена на формування психологічно здорової особистості, здатної до активної комунікації в колективі, з яскраво вираженим почуттям відповідальності. Саме така дитяча книжка сприяє побудові в уяві дитини позитивного сценарію життя, націлює на необхідність навчання й пізнання нового, розвиває почуття відповідальності та любов до природи.

Кандидат філологічних наук,

доцент, доцент кафедри української О.М. Тиховська

літератури ДВНЗ «УжНУ»

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах