30953
19:10 26.022020

У міськраді представили проєкт «Країна без бар’єрів для нечуючих»

Цікаве 7185

Мобільний додаток, який дає можливість людям із порушенням слуху вільно спілкуватися у державних установах, сімейних амбулаторіях тощо представили напередодні в Ужгородській міській раді.

Представники проєкту «Країна без бар’єрів для нечуючих» Віталій Потапчук, Антон Гулідін показали, як працює додаток – жестову мову перекладач озвучує словами і навпаки: слова – жестами. Розповіли, що вже з 2015 року займаються розробками мобільних додатків для слабочуючих, серед них і розважальні, і, наприклад, такий, що дозволяє викликати оперативну службу – поліцію, «швидку», рятувальників та інші. А програма, представлена в Ужгородській міськраді, дає можливість спілкуватися і в державних установах. Люди з вадами слуху можуть активувати програму, використовуючи QR-код.

Ужгородський міський голова Богдан Андріїв запевнив, що міська рада знайде кошти для фінансування проєкту, наголосив: «Ми зобов’язані допомогти людям, якщо є така можливість».

Детально обговорили пропозицію встановити планшети для спілкування людей з вадами слуху в Центрі адміністративних послуг, департаменті праці та соціальних послуг тощо. У сімейних амбулаторіях Ужгорода, для прийому лікарями, можна встановити програму на планшети, які вже закуплені на виконання реформи системи охорони здоров’я. На зустрічі був і представник Національної поліції у Закарпатській області, який цікавився можливостями надати людям з вадами слуху можливість звертатися, аби оперативно повідомляти про злочини.

Розробники запевняють: якщо порівнювати з написанням окремих фраз на аркуші паперу, як часто спілкуються з такими людьми, додаток скорочує час утричі і значно підвищує ефективність, адже пишуть, зазвичай, лише ключові слова, а не цілі речення. Ті, хто входить до Українського товариства глухих, можуть користуватися такою програмою безоплатно 20 хвилин у будь-який час доби і використовувати її, скажімо, в магазинах, для інших потреб. За минулий, 2019 рік, повідомили, опрацювали 130 тисяч звернень. Таку можливість уже використовують у кількох містах України. Додаток дієвий, запевнили, навіть при слабкому інтернеті, розробники надалі його обслуговуватимуть і готові, за їхніми словами, вдосконалювати та доповнювати, розглядаючи пропозиції та зауваження користувачів.

За підсумками зустрічі підписали Меморандум про співпрацю і домовилися про подальші плани впровадження, інформує відділ інформаційної роботи Ужгородської міської ради.

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
McDonald’s планує відкрити заклади як в Ужгороді, так і в Мукачеві
17:31
На об’їзній Ужгорода ДТП
17:11
У Мукачеві пройшов фінал Шкільної ліги з футзалу «Пліч-о-пліч»
16:52
Мукачівські поліцейські затримали зловмисника за підозрою у спричиненні тяжких тілесних ушкоджень своїй колишній дружині
16:43
Минулої доби закарпатські надзвичайники вели запеклу боротьбу із екопожежами
16:39
Мукачівська окружна прокуратура прагне повернути державі понад 90 га земель лісового фонду – до суду заявлено позов
16:22
Парламентарі пропонують тотальне стеження за українцями. Що думають закарпатці
16:02
Підписано меморандум про співпрацю між міською організацією Товариства Червоного Хреста України та Ужгородською міською радою
15:55
Приватний поїзд «Прага — Чоп» сьогодні здійснив свій перший рейс
15:04
Скільки коштують на Закарпатті пасхальні кошики
14:28
Всі новини