30875
16:49 23.022020

У Перечині дерева горіхів вкриті золотянкою. Фото

Цікаве 13251

По вулиці Ужанській у Перечині росте багато дерев грецького (волоського) горіха. Вулиця бере початок від автостанції і пролягає до кінця міста. Далі – село Зарічево.

Гілки дерев «причепурені» жовтим лишайником. Люди кажуть, що плодові дерева захворіли внаслідок забруднення екології та навколишнього середовища. І «винуватий» у цій ситуації Перечинський лісохімкомбінат.

Як не дивно, дерева щороку плодоносять і люди збирають врожай та споживають ядра горіхів.

– Роблю туй на заводі вісім років. Після денної зміни під цими деревами, чекаючи робочий автобус, куримо із хлопцями, збираємо стиглі плоди і їмо. Ще нікому від цих горіхів погано не було. І не чув, аби хтось від них вмер. Попозерайте довкола, поїдьте у любоє село і увидите, що на багатьох деревах є мох. На одних зелений, на інших жовтий. Від чого він там з’являється і що з ним робити, я не знаю, та й не беру собі такоє до голови, – розповів чоловік кореспонденту «Карпатського об’єктиву». На вигляд моєму співрозмовнику років 50. Назвався Йосипом. Живе у Порошкові.

Кореспондент «КО» надіслала фото із причепуреними гілками відомому біологу краю, професору УжНУ Олегу Колеснику. Науковець сказав, що «це лишайник стінна золотянка» і запевнив, що «дереву не шкодить».

Що таке «стінна золотянка»? Вікіпедія пояснює, що «Ксанто́рія настінна або настінна золотя́нка (лат. Xanthoria parietina) – поширений листуватий лишайник роду Ксанторія сімейства Телосхістових. Вирізняється яскравим оранжево-жовтим кольором і стійкістю до атмосферного забруднення та важких металів. Зустрічається по всій Європі, зростає на природних каменях, стінах, корі дерев».

Чи варто боротися з лишайниками? Є дві протилежні точки зору. Одні садоводи вважають, що лишайники не шкодять плодовим деревам, але вони привертають увагу до проблеми, яка стосується погіршення стану дерева. Інші стверджують, що лишайники на корі стовбурів та гілок створюють перепони для надходження повітря, що призводить до перезволоження кори, стають місцем для шкідників, провокують серйозні захворювання дерев. Аби плодові дерева добре плодоносили, то їх треба доглядати, підживлювати, обприскувати, боротися із шкідниками.

Садовод Андрій Юрійович з Ужгородщини назвав найпростіший спосіб звільнення дерева від лишайників, який він застосовує у своїй практиці: «Лишайники зішкрібаю спеціальними щітками, а потім все змиваю струменем води зі шлангу».

Тетяна Грицищук, фото автора

 

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах