30328
16:30 11.012020

Ужгородський скансен звучав різдвяними піснями з усіх куточків Закарпаття. Фото

Цікаве 4183

Сьогодні, у суботу, 11 січня, в обласному музеї народної архітектури та побуту відбувся традиційний фестиваль «Коляди у старому селі». Самобутні народні обряди, звичаї, різдвяні піснеспіви сюди привезли колядники з усіх районів Закарпаття.

Розпочався фест святковим богослужінням в стародавній шелестівській церкві Архангела Михаїла куди завітав і в.о. голови облдежадміністрації Олексій Гетманенко і де разом з іншими учасниками фестивалю отримав побажання успіхів у роботі і Божого благословення від настоятеля храму отця Ярослава. Привітали високих гостей семінаристи з 9-ти країн світу іспанською колядкою. Опівдні святкова хода з іншими колядниками вирушила з площі Театральної центральними вулицями Ужгорода у скансен де відбулося урочисте відкриття дійства.

Прийшли привітати його учасників разом з в.о. голови ОДА Олексієм Гетманенком заступники голови ОДА Ольга Травіна та Ігор Шинкарюк, керівник апарату облдержадміністрації Руслана Натуркач, представники словацького та угорського консульств, діячі культури, керівники структурних підрозділів облдержадміністрації та районних органів влади і місцевого самоврядування, ужгородці та гості нашого краю.
– Уже вдесяте цього року проходить обласний фестиваль вертепів «Коляди у старому селі» і ми маємо чудову нагоду за один день ніби символічно обійти усе Закарпаття – із заходу на схід – долинян, лемків, бойків та гуцулів, угорців та румунів, – сказав, звертаючись до учасників і гостей фесту Олексій Гетманенко. – Обійти з молитвою, колядками, щедрівками, смачним частуванням, щирими побажаннями і добрими словами – як і годиться у ці святкові світлі й радісні дні! Тож хай лунають колядки! Побажаймо один одному любові та віри. Хай Різдвяна зоря запалить у наших серцях вогонь надії та оптимізму, наснаги та невичерпної енергії!
Посадовець також подякував працівникам музею, завдяки роботі яких старе село живе, а хати знову, як і колись, стають оселями, сповненими веселощів і дитячого сміху.

На території музею під час свята можна було послухати веселого співу, поколядувати, скуштувати закарпатські різдвяні страви, сфотографуватися з колядниками, відвідати ярмарку-продаж виробів народних умільців. Найменші відвідувачі також долучилися до колядування та щедрування в музейних хатах де привітні господині обдаровували їх гостинцями і подарунками, а також демонстрували традиційний побут і різдвяну гостину.

Пресслужба ОДА

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах