30307
15:43 11.012020

Більше колориту та ще більше переможців: 25 -ий мукачівський фестиваль "Червене вино" став дійсно особливим. ФОТО

Цікаве 2961

Мабуть не знайти закарпатця, який би не чув про конкурс-фестиваль “Червене вино” в Мукачеві, який проводять щорічно напередодні дня Василя, або, як кажуть в народі, Старого Нового року. Його започаткували ще в далекому 1995 -му. З того часу винний фест зазнав чималих змін. По-перше змінив локацію – зараз його проводять в парку “Центральний” (колишній парк “Перемоги”). По-друге: значно зросла якість вин. І, по-третє, він став більш колоритним. “Карпатський об`єктив” вирішив з`ясувати, наскільки ювілейний винний фест зробили особливим.

За словами Беати Столяренко, відповідальної за організацію фесту, цього року участь у заході взяли 40 відомих виноробів Закарпаття. Додає: “Кожен свої винні діжки з ароматним напоєм розмістив у дерев`яних будиночках під відповідним номером, і кожен з них мав право взяти участь у конкурсі. Визначати переможця буде відповідна комісія, до якої увійшли дегустатори з Угорщини , Києва та навіть Грузії. Якщо критерії оцінювання якості вина не змінилися, а це букет, колір, аромат… то система оцінки- так! А це означає, цього року буде більша кількість переможців. Як годиться, буде визначено перше, друге і третє місце. Однак золото, срібло та бронзу цього року можуть розділити між собою кілька сортів вин, якщо наберуть однакову кількість балів. Відповідна комісія вже відібрала у конкурсантів 81 зразків вин: хтось надав лише один, хтось аж три, це правилами дозволено. Головна категорія цього року – це червоне сухе вино. Переможці отримають відповідні сертифікати. Однак, як стверджує більшість виноробів, найбільша нагорода для них – не подарунки. Головне – це визнання людей. Адже щоб купити улюблений напій, який місцеві винороби роблять за своїми особливими родинними рецептами, люди їдуть за тисячі кілометрів на винний фест”.

В тому, що головне на таких фестивалях-конкурсах не відзнаки та нагороди -переконаний і Іван Урста, відомий на Закарпатті винороб з Берегівщини. Його вина, стоврені за особливим рецептом- Черсегі, Унікум, Чорний Доктор вже вже давно отримали ледь не світове визнання. Адже, щоб придбати ці вина, щороку до нього їдуть любителі ароматного напою навіть з-за кордону. Біля будиночка Івана Урсти ніколи не буває порожньо. Цінителям сонячного напою він не лише дає куштувати напій, а й розповідає про сорти винограду, з яких він виготовлений.

Ще один неодноразовий переможець “Червенего вина” – винороб з с. Бобовище Василь Анталовський цього року також пропонує відвідувачам свої особливі вина. Всього їх привіз на фестиваль 21 сорт. Найвідоміші -” Чорний Прінц” та “Троянда Закарпаття”.

Особливі, унікальні авторські вина, пропонують і інші закарпатські винороби. “Дивувати гостей потрібно не кількістю , а якістю – каже Мукачівський міський голова Андрій Балога. -” За ці роки стало зрозуміло, що туристам потрібен якісний продукт, адже вино – це одна з візитівок Закарпаття. Ми хочемо популяризувати закарпатські вина та показати працю виноробів. До нас буде їхати ще більше туристів, готелі вже переповнені, а це великий позитив. Ми кожного року намагаємось додати ще більше автентичності. Адже туристи передусім хочуть бачити місцевий колорит. А цього на фестивалі вдосталь : це і автентична сувенірна продукція, це і вертепи та колядницкі колективи, які розважають гостей. Також підготували цікаву та насичену вечірню програму: виступи відомих колективів. Цього року на фестиваль також був запрошений Закарпатський народний хор, який фактично відкривав свято дивовижними колядками. Ну і звичайно не обійшлося свято і без цікавих розваг для дітей та дорослих та смачної кухні. А цього року окрім закарпатських страв, гості можуть скуштувати грузинські національні страви”.

Тривалість цьогорічного ювілейного фестивалю “Червене вино” – 5 днів. І як стверджують організатори, винний фест в Мукачеві без сумніву стане одним з найголовніших   туристично -розважальних заходів 2020 -ого.

 

Світлана Комлева

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах