30051
15:01 16.122019

«У подорожі пізнаю сам себе та свої межі», – автостопер із Мукачева

Цікаве 4192

Павло Пріжегодський – любить подорожувати та знайомитися з європейськими містами, при цьому робить свої мандрівки максимально дешевими, адже він – автостопер. Мрії про незвідані країни та враження від пережитого читайте в рубриці «Наші історії».

– Павле, як Ви наважились на свою першу подорож автостопом?

– Це було випадково. Мій друг – Денис Молодцов, який уже досить давно подорожує, їхав у чергову свою мандрівку – до Мексики, і ми з друзями вирішили поїхати з ним, аби посадити його на літак. Він сказав, що летітиме з Мюнхена, куди планує потрапити через французький Стразбург. Саме там ми і домовилися зустрітися. Та в нас не виходило по датах приїхати вчасно. Але оскільки ми вже були готові до подорожі, то вирішили поїхати в Париж і назад. Це й була моя перша подорож автостопом.

– Чи безпечно подорожувати автостопом?

– Це безпечно, але дуже важко. Адже людина повинна бути готова до різних сценаріїв. Наприклад, остання моя, до речі – найдовша подорож, коли я подорожував один, видалася досить складною. Мені інколи доводилося зупинятись і мотивувати себе знов, аби продовжити те, що я почав. Бо в дорозі різне може статися: потрапляєш під дощ чи застрягаєш десь на всю ніч. У мене були такі випадки: я ночував на автозаправці; дорога займала вдвічі більше запланованого часу; дві з половиною години, змерзлий, стояв під мостом, бо була злива.

– Такі історії не спонукають Вас відмовитися від подорожей автостопом?

– Якраз остання моя подорож була близька до такого відчуття. Я їхав до Парижа. Дорога була настільки важкою, що я мріяв тільки про те, аби прийняти душ, попрати речі і нормально виспатися. Я вже навіть думав вертатися, але додому було довше їхати, тому я відкинув цей варіант, та все ж доїхав до столиці Франції. Коли я нарешті опинився в місті, то мене накрила така ейфорія, таке щастя, що я навіть забув, що відчував напередодні. Тому, коли мені важко – я їду далі.

– Напевно, в таких мандрівках бувають і цікаві знайомства, можете згадати те, яке запам’яталось найбільше?

– Так, звичайно! Це була дорога з Гамбурга до Амстердама. Був дуже важкий день: я перебіг автобан – мене оштрафували на 10 євро, поїхав не в той бік… Загалом, я дуже пізно дістався до Нідерландів і мені залишилося проїхати ще 100 кілометрів до Амстердама. Я почав голосувати, і зупинився хлопець, який сказав, що підкине – куди мені треба. Мене вразило, що він повіз мене в Амстердам, хоча йому було зовсім не по дорозі. Хлопця звуть – Тьєбе, він пригостив мене бургером і спитав, чи не зіграю я йому на гітарі. Я не відмовив, та, як виявилося, вона була зламана. Так от, наступного дня Тьєбе запропонував мені купити нову гітару. Я не хотів приймати такий подарунок, але оскільки я – музикант, то не зміг відмовитися. От така була крута історія.

– Які з побачених міст вразили найбільше?

– Люблю Париж і це – кохання з першого погляду. Останній раз я туди їхав цілеспрямовано. Я не ходив видатними місцями, а просто гуляв вулицями, сидів у парку та навіть написав пісню. Відкрив для себе Брюссель, я не очікував, що він буде настільки гарним, відкрив для себе Гамбург, ці два міста реально мене здивували. Не сподобався – Амстердам, хоча я думав, що сподобається. Берлін цікавий, більше з історичної точки зору.

– Які країни хочеться відвідати в майбутньому, можливо, готуєшся вже до наступної подорожі?

– Ні, не готуюсь. В мене так: припече, я за два тижні збираюся й їду. Це все дуже спонтанно. Це якісь такі емоційні поштовхи. Цього разу в мене просто ностальгія була, бо я дуже хотів у Париж. Так вийшло, що в мене з усіма моїми проєктами було вікно і я взяв та й поїхав. Наразі ж, дуже хотів би дістатися океану, десь у Франції чи Іспанії, в Італію хотів би і Скандинавію. Оце те, що мені було б цікаво. Звісно, хочеться в Сполучені Штати, але поки беру до уваги ті країни, в які не потрібно візи.

– Після багатьох мандрівок, може, вдалося вже для себе визначити, що дають такі подорожі?

– Для мене це – можливість дізнаватися більше про себе, в першу чергу. Ти ставиш собі виклик і йдеш до своєї мети. Можу провести паралель між подорожами автостопом із нашим життям. Так от, у подорожі ти не можеш зупинитися і сказати – я більше не хочу, бо якщо ти вже пройшов якийсь шлях, то в будь-якому випадку доведеться продовжувати рухатись: уперед чи назад. Саме так, у житті ми часто опускаємо руки. Такі подорожі вчать, мене особисто, – йти до кінця. Тим паче, що я не брав ніколи резерв грошей на літак, наприклад, перетнув кордон і все – вороття нема. Хоча я не раджу нікому робити так, як я. Пам’ятаю на подорож у два європейські міста в мене залишалось 15 євро. Тоді мені трапився добрий чоловік у Бельгії, який просто так дав 60 євро. Завжди мають бути додаткові кошти, на всяк випадок. Та й не варто забувати тим, хто наважиться їхати за кордон автостопом, про екіпірування й ті важливі речі, які знадобляться в дорозі, окрім грошей, про які я вже сказав. Отже, беремо із собою великий рюкзак, спальний мішок, дощовик, одяг теплий, їжу, документи, онлайнкарти. Добре, якщо є європейська сімкарта.

– Якщо дорога в таких поїздках переважно – безкоштовна, то як щодо їжі та житла?

– Ну, я дуже багато взяв із собою їжі швидкого приготування і гречку із собою також взяв. Але, якщо хочеться скуштувати щось інше в дорозі, то є в Європі й дешеві супермаркети. Це – Penny, Aldi і Lidl. Там за 5 євро можна купити чимало їжі. А от щодо житла, то є чудовий і безкоштовний спосіб, а ми ж хочемо в таких подорожах звести витрати до мінімуму, можна скористатись програмою каучсерфинг. Ви в інтернеті знаходите людей, які готові безкоштовно надати місце для ночівлі, пишете тій людині, дивитеся відгуки про неї та приїжджаєте в гості. Все дуже просто! Тому раджу тим, хто любить подорожувати, спробувати й такий вид мандрівок, як автостоп. Та скористатись моїми, так би мовити, підказками.

Ірина ГРАБКО

 

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
Учні Ужгородського ліцею вирощують мікрозелень та донатять на ЗСУ
17:29
Самовираження через мистецтво: арттерапія для підлітків
17:07
В Ужгороді відбувся благодійний фестиваль «Сакура фест-2024»
16:45
Закарпатські податківці з початку року надали понад 34 тисячі адмінпослуг
16:31
На Закарпатті рятувальники відкрили ще один клас безпеки для дітей
16:14
У Вишківській громаді пройде обговорення дозволів для перебування у прикордонній смузі
16:03
Інструктори Нацгвардії провели для закарпатських журналістів заняття з вогневої, тактичної та медичної підготовки
15:12
Поліцейські охорони Закарпаття знайшли зниклу дитину
14:52
У Закарпатському обласному центрі кардіології та кардіохірургії за минулий рік успішно виконали 151 операцію на відкритому серці
14:35
В Ужгороді патрульні допомогли чоловіку відшукати телефон, який він забув у таксі
14:24
Всі новини