29253
15:14 11.102019

Життя в ОАЕ очима закарпатця

Цікаве 3543

Об’єднані Арабські Емірати – країна, що з’явилася на карті світу порівняно недавно, однак за рівнем розвитку знаходиться в топі. Все через те, що влада держави вирішила інвестувати «нафтодолари» не у власні кишені, а в добробут народу. Саме тому, коли ми говоримо про ОАЕ, то часто чуємо епітети «НАЙ» – дорожчий, вищий, престижний.

Всі ми чули й про те, що життя корінних жителів ОАЕ подібне до казки – шикарні вілли та авто, брендовий одяг та мільйони доларів на рахунках. Що ніхто, крім корінних жителів Еміратів, ніколи не зможе отримати громадянство цієї країни, а діти громадян одразу після народження отримують на свій рахунок десятки тисяч доларів.

Однак є й інший бік медалі – мільйони приїжджих із різних куточків світу, що намагаються втриматися на плаву в цій сучасній країні із суворими законами та традиціями. Про життя в цій уподобаній країні ми говорили з ужгородцем Артуром, який разом із дружиною понад чотири роки живе в місті Дубай, розташованому на південно-східному узбережжі Перської затоки.

Після приїзду до ОАЕ хлопець одразу отримав роботу агента з нерухомості: «Туди брали усіх охочих. Заробітну плату не платили, ти міг отримати кошти, лише якщо продав чи здав квартиру в оренду – такі собі відсотки. Тож роботодавець нічого не втрачав. Нове місто, стиль життя, менталітет та й погана англійська не протримали мене довго. Агентом я пропрацював біля чотирьох місяців».

Наступні три роки Артур працював менеджером із продажів, займався морепродуктами, зокрема ікрою. Зараз хлопець повернувся до роботи з нерухомістю, однак уже на кращій посаді: «Наразі я вирішую питання безпосередньо між орендодавцем та орендарем об’єктів нерухомості. Якщо щось зламалося чи потрібно впорядкувати документацію – це до нас. На попередній роботі я спілкувався переважно російською, такий був колектив. Тепер змушений підтягувати свою англійську на належний рівень, бо користуюся нею щодня».

Варто розуміти, що іноземці можуть перебувати в ОАЕ тільки завдяки візі. Роботодавець надає необхідні папери для її відкриття мінімум на два роки, а потім постійно продовжує. Тобто нема роботи – нема візи. Просте правило ОАЕ.

«Якщо ти маєш робочу візу, автоматично отримуєш картку резидента. З того моменту можеш спокійно жити та працювати в Об’єднаних Арабських Еміратах. Люди по 40-50 років працюють в еміратах на візах, адже громадянство вони отримати не можуть. 80% жителів еміратів – приїжджі (з них більше половини – пакистанці та індуси), тільки 20% є громадянами країни.

Заробітні плати – це окреме питання. Так, вихідці з країн СНД отримують середню заробітну плату; індуси, пакистанці, філіппінці займають переважно позиції обслуговуючого персоналу і отримують значно нижчу заробітну плату. Найбільше заробляють американці та європейці – британці, німці. Їх усіх переважно запрошують на роботу до ОАЕ представники різних корпорацій, забезпечують хорошим житлом всю родину, дитині оплачують навчання», – розповідає Артур.

Додамо, що навчання в ОАЕ – дороге задоволення, і все залежить від класу, в якому навчається дитина. Тобто початкова школа буде значно дешевшою від середньої та старшої. Ціна сягає 10-20 тисяч євро на рік.

Хлопець розповідає, що в еміратах людина почуває себе в безпеці – держава робить все для того. Мова йде не тільки про камери спостереження чи патрулювання поліції (яку можна побачити не так часто). Люди просто бояться втратити можливість працювати тут, адже за правопорушення вас не тільки посадять до в’язниці, а одразу анулюють візу. Не варто забувати, що в деяких еміратах й до сьогодні діють закони Шаріату, де покарання зовсім не такі гуманні, як у Європі.

Влада ОАЕ навіть створила спеціальну інституцію, куди можуть прийти працівники та поскаржитися на своє керівництво, хоч на місцевих арабів, які мають незнані привілеї. Якщо роботодавець не платить чи порушує права свого працівника, його змусять, у судовому порядку, виплатити необхідну суму.

Весь світ вважає ОАЕ суцільним нафтовим родовищем, проте майже весь запас нафти знаходиться в Абу-Дабі – найбільшому еміраті. Тому Дубай намагається «витягувати» кошти з туризму, ІТ та інших галузей. Місто вважається фінансовим та діловим центром Близького Сходу.

Ще один момент – ОАЕ завжди вважалися «безподатковим раєм»… до початку 2018 року. Це завжди приваблювало висококваліфікованих працівників з Європи та Сполучених Штатів Америки, адже у їхніх державах податкова ставка досить висока. Зараз араби вже не так зацікавлені в залученні європейської робочої сили, адже ті ж індуси будуть виконувати ту саму роботу у 3-4 рази дешевше. Якщо європейцеві з родиною знімали будинок за 50 тисяч євро на рік, то індус обійдеться житлом і за 15 тисяч. Дітям індусів навчання не оплачують. Останнім часом навіть корінні жителі еміратів починають рахувати гроші.

Артур каже, що протягом останнього часу впала й ціна на нерухомість – десь на 30%. Зараз маленька квартира-студія на 30 квадратів у більш-менш нормальному районі замість 1000 євро щомісяця обійдеться у 700. Купити ж квартиру за українськими мірками далеко не дешево – ця сама квартира вартуватиме більше 100 тисяч євро.

«На мою думку, ціна знизилася через необґрунтовано завищені ціни. А зараз вони стають наближенішими до реалій. До того ж, якість будівництва досить погана. На будівництві працюють переважно індуси та бангладешці, люди, які ніколи в житті не тримали в руках інструменти. Відповідно системи водопостачання, охолодження і каналізації будуть нікудишніми. Я з 17-ти років працював на будівництві в рідному Ужгороді, потім у Фінляндії, тому знаю, що і як має бути», – додає хлопець.

Ми поцікавилися й питанням комунальних послуг. В літній період спеки за воду та електрику ви заплатите 100 євро плюс обов’язковий платіж за Інтернет – 100 євро. На щастя, Артур живе в будинку, де я є центральне охолодження – таке собі українське централізоване опалення – лишень навпаки, тому йому за цю послугу платити не доводиться. Взимку комунальні послуги зменшуються вдвічі – кондиціонер не використовують.

В ОАЕ діє й така собі система допомоги боржникам-автолюбителям. До прикладу, раз на рік органи влади надають 50% знижки на накопичені штрафи. Тобто ви отримали в сумі штрафів на 1000 євро, і якщо заплатите до кінця місяця, отримаєте таку знижку.

Як підсумок нашої розмови, я запитала в Артура, як він уявляє своє подальше життя в ОАЕ. На що отримала відповідь: «Тут важкий менталітет, клімат – не для наших людей. Звісно, є люди, які живуть в еміратах усе своє життя, однак це, напевно, не про мене».

Вікторія КОПИНЕЦЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
З нагоди національного свята Товариство угорської культури Закарпаття організувало в Берегові прем’єрний показ фільму
17:05
Фінал ІІ (міського) етапу футзальних змагань «Пліч-о-пліч всеукраїнські шкільні ліги» в Ужгороді
16:39
«Чути дітей»: у Скансені відкрили виставку дитячих історій про життя під час війни
16:22
Спілка закарпатських угорських багатодітних родин підбила підсумки творчого конкурсу
16:09
Під час профілактичних заходів серед водіїв мототранспорту на Закарпатті зафіксовано ряд порушень
15:55
У селі Бодалово відзначили річницю Угорської революції та визвольної боротьби 1848–1849 років
15:40
У Міжгір’ї розкрили угон автомобіля
15:26
До місцевих бюджетів Закарпаття перераховано понад 1,3 млрд гривень податків
15:15
У Мукачеві провели чемпіонат міста з шахів серед жінок
14:58
У Мукачеві у затриманого наркоторговця вилучено понад 200 доз «товару»
14:47
Всі новини