29146
12:50 6.102019

“Срібні джерела” у Хусті – свято-ярмарок, що дарує людям рецепти бадьорості та здоров`я

Цікаве 3191

“У Хусті люблять мед. Уміють його вибирати й дегустувати”, – такими словами розпочав нашу розмову Павло Лях із Мукачева. Він бджоляр у п’ятому поколінні. Має кілька пасік по всій області. На святі-ярмарку меду та вина “Срібні джерела” у місті над Тисою – вдруге. Представляє Асоціацію пасічників Закарпаття. Каже, разом із дружиною радо приїхали на запрошення місцевої спілки “Нарцис”, щоб презентувати продукцію бджільництва.

Усім своїм покупцям пан Павло рекомендує розпочинати день з ложки меду, розведеної в склянці теплої води. Ось вам і простий рецепт заряду бадьорості на цілий день! Запевняє: мед – результат копіткої і довгої роботи бджіл-трудівників і щедрий подарунок матінки-природи усьому людському роду – настільки унікальний продукт, що результати його досліджень до цих пір вражають людину, а його роль в медицині, косметології, дієтології неоціненна.

Чимало таких цікавих порад та розповідей про цілющі властивості продукції бджільництва можна було почути протягом 4-6 жовтня на святі меду та вина “Срібні джерела”, що ось уже  п’ятий рік за доброю традицією завдяки Спілці пасічників “Нарцис” та Хустській міській раді відбувається у Хусті.

Цьогоріч свою продукції, окрім місцевих, презентували переважно пасічники та винороби Мукачівщини. Були й гості зі Львівщини.

“Так співпало, що у цей період також відбуваються свята у Берегові та Іршаві, у Чернівцях, тому багато пасічників роз`їхалося. Однак наша мета незмінна – популяризація продуктів бджільництва, здорового способу життя, налагодження комунікації з органами влади, привернення уваги до проблем бджільництва, зокрема збереження перлини Закарпаття – чистопородної карпатської бджоли. Саме завдяки ярмаркам будуються місточки між спілками та владою, знаходиться розуміння, підтримка, з якою можна сміливіше дивитися в завтрашній день, – поділився з “Карпатським об’єктивом” незмінний співорганізатор свята, голова Спілки пасічників “Нарцис” Віктор Папп.

Окрім меду, від першого акацієвого до останнього соняшникового, на ярмарку можна було придбати чимало різної продукції  бджільництва. Традиційно високим попитом серед покупців користувалися віск, маточне молочко, яке зміцнює імунну систему, пилок, що покращує обмін речовин в організмі тощо. Особливо багатою на вибір є продукція ТМ “Мед Карпат”, унікальність виробництва якої полягає в поєднанні сучасної промислової пасіки, що розташована в передгірній та гірській місцевості українських Карпат, де утримуються високопродуктивні чистопородні карпатські бджоли типу “Синевир”,  і поглибленої переробки продуктів бджільництва на власній виробничій базі. Виробництвом дивовижної продукції бджільництва займається родина Папп. Молода матуся, хустянка Сніжана Гвоздик – їхня постійна клієнтка. Жінка каже, без медових смаколиків не вступають у зиму. Особливо синочку смакують ягідний мед-крем “Малинка”, драже з пергою, чорницею, квітковим пилком, що добре впливають на зір.

Також  протягом цих днів на святі-ярмарку було представлено й колекцію популярних вин, десертних, марочних, столових елітних напоїв від закарпатських виноробів.

Віктор Савчинець, винороб із Мукачівщини,  с.Клячаново, виготовляє 12 видів вина. Каже, кожен винороб, як художник, має свій почерк. На ярмарку представляє сухі вина “Каберне Савіньйон”, “Мерло”, “Травінер Рожевий” та інші. Особливою гордістю винороба є авторське вино “Троянда Віктора”.

“З винограда Трамінер, який має більше 24 відсотків цукристості, виготовляю “Троянду»”. Я її називаю “Троянда Віктора”, оскільки це авторський напій, бо користуюся не тільки рецептом з давноминулих часів, а трохи й експериментую. Загалом “Троянда Закарпаття” – з давніх часів є візитівкою виноробів нашого виноградарського краю. Це незмінний бренд”, – поділився пан Віктор.

Справжньою родзинкою свята став концерт від юних талантів. Своїми виступами порадували хустян та гостей міста вихованці дитячих колективів “Цімборики”, “Перлинка”, “Еліт”, “Маленькі танцівниці”, “Чіжемки”, “Позитив”, учні хореографічного відділу школи мистецтв, вокалістки Аліна Терпай, Юлія Білинець, Марія Шелухіна, акордеоністи Рафаїл та Давід Рішко. Не забули організатори й про менших відвідувачів фесту – протягом двох днів їх розважали казкові герої, аніматори місцевих агенцій свят.

Завершальний день свята виявися не менш цікавим та насиченим – з презентацією книги науковця Віктора Пилипенка (м.Мукачево) “Історія досліджень карпатських бджіл” та врученням премії ім.Йосипа Рачка за видатні заслуги по багаторічному удосконаленню та масовій репродукції відселекційованих карпатських бджіл. Утім про це – у наступних публікаціях Карпатського об’єктива.

Богдана КЛЕКНЕР

 

 

 

 

 

 

 

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
McDonald’s планує відкрити заклади як в Ужгороді, так і в Мукачеві
17:31
На об’їзній Ужгорода ДТП
17:11
У Мукачеві пройшов фінал Шкільної ліги з футзалу «Пліч-о-пліч»
16:52
Мукачівські поліцейські затримали зловмисника за підозрою у спричиненні тяжких тілесних ушкоджень своїй колишній дружині
16:43
Минулої доби закарпатські надзвичайники вели запеклу боротьбу із екопожежами
16:39
Мукачівська окружна прокуратура прагне повернути державі понад 90 га земель лісового фонду – до суду заявлено позов
16:22
Парламентарі пропонують тотальне стеження за українцями. Що думають закарпатці
16:02
Підписано меморандум про співпрацю між міською організацією Товариства Червоного Хреста України та Ужгородською міською радою
15:55
Приватний поїзд «Прага — Чоп» сьогодні здійснив свій перший рейс
15:04
Скільки коштують на Закарпатті пасхальні кошики
14:28
Всі новини