27541
16:46 27.052019

Галопом по Європі… автобусом

Цікаве 4113

Протягом останніх років подорожі стали далеко не розкішшю – зараз практично кожен закарпатець може «бюджетно» поїхати до якогось мальовничого європейського міста.

Цьому сприяє і близькість нашого регіону до Європейського Союзу, адже, сівши в авто, потяг чи автобус, уже через годину-дві можна опинитися в Угорщині, Словаччині чи Румунії. А з найближчого аеропорту лоукостами (дешевими авіалініями) можна полетіти будь-куди. Однак варто врахувати, що квитки на такі рейси не завжди коштують 10-20 євро, як це розрекламовано.

Цікавою альтернативою самостійним подорожам є автобусні тури, які вважаються одними з найдоступніших. Тут вам тільки треба обрати країну, яку б ви хотіли побачити, а експерти туристичного агентства вже порадять вам відповідний тур. Зазвичай під час такої поїздки ви маєте змогу побачити одразу декілька країн, адже переважно тури зорієнтовані на 3-5 днів із максимумом вражень. Проте і автобусні тури мають свої плюси та мінуси, про які ми дізнавалися у фахівців.

Директор туристичної агенції «Olivia travel» Ольга Гребенюкова розповідає, що автобусні тури дуже різноманітні і підходять практично всім туристам.

– У нас є постійні туристи, старшого покоління, які обожнюють автобусні тури і подорожують мінімум два рази на рік, просто обираючи місця комфорт-класу з мінімумом нічних переїздів. Проте є й категорія туристів, кому б я не радила автобусні тури, – батькам із маленькими дітьми, хоча б до 4 років. Така поїздка принесе дискомфорт усім – батькам, дитині й іншим подорожуючим.

Ольга зауважила, що наші краяни надають перевагу турам на вікенд – таким, як «Будапешт+Відень» або «Прага+Дрезден». Хоча частенько обирають і довготриваліші тури у Францію, Італію чи Нідерланди, з виїздом від 5 до 7 днів.

Проте найпопулярнішим залишається напрямок «Будапешт+Відень». Цьому сприяє і надзвичайно низька ціна такого туру, і можливість приєднатися до групи подорожуючих в Ужгороді чи Мукачеві. Якщо їхати самостійно потягом, бронювати готель – це вийде значно дорожче.

Фахівчиня наголошує, що плюсів в автобусних турах багато. По-перше, це ціна – такі тури значно дешевші за авіатури. По-друге, не потрібно самостійно складати собі маршрут, шукати готелі, пам’ятки, які хотілося б побачити – це все вже зробили за вас. Супроводжуючий групи завжди допоможе вирішити будь-яку проблему, підкаже, де дешевше пообідати, як дістатися в ту чи іншу точку, якщо туристи вирішили провести час самостійно, без групи. По-третє, є можливість побачити не одну країну і всього за декілька днів. До плюсів віднесемо і нові знайомства, адже в таких турах завжди можна знайти собі веселу компанію, а деколи навіть і друзів.

Умови бронювання автобусних турів – це здебільшого обов’язкове придбання додаткової екскурсії. Вони не є дорогими і добре підходять навіть тим туристам, які хочуть самостійно вивчати країну – адже екскурсія в них уже оплачена і з гідом це знайомство буде куди цікавішим. А почувши історію країни, побачивши визначні місця, – можна спокійно продовжити вивчати її самостійно.

Щодо мінусів такого відпочинку – то це насамперед брак часу. Вивчаючи нову країну, завжди хочеться побути там якнайдовше, однак у групи свій графік та заздалегідь складений маршрут.

Окремий пункт автобусних турів належить нічним переїздам, хоча це не завжди так страшно, як здається. На думку Ольги, куди важче їхати в автобусі вдень, коли в обличчя світить сонечко. А вночі наш організм все-одно спить, тому головне – добре вмоститися. Разом з тим, велику роль відіграє тривалість цих «нічних переїздів», одна справа – їхати всю ніч, інша – декілька годин між містами. Для молоді нічні переїзди зовсім не проблема, однак старшим людям варто звертати на це увагу.

«Я завжди раджу туристам лайфхаки: брати із собою дорожну подушку, яка стає в нагоді, дорожні пледи теж не бувають зайвими. Для таких довгоногих, як я, під час нічного переїзду можна закутатись у плед і лягти в проході – це шанс непогано виспатись, – жартує Ольга. – Часто в автобусах буває вільна «гальорка», рекомендую звертати на це увагу, бо зазвичай – хто перший туди ляже, в того і є місце на ніч».

В автобусних турах вам не знадобиться багато речей, проте в рюкзак, який ви носитимете протягом дня, варто класти тільки необхідні речі: гроші, документи, аптечку, навушники, «poverbank» (зарядний пристрій для вашого смартфона), туалетні засоби. Обов’язково взяти багато води, зайвою вона не буває.

Ми поцікавилися й основними аспектами, на що варто звертати увагу при виборі такої подорожі. В автобусних турах завжди поєднується декілька країн, тому варто звертати увагу на другорядну країну – щоб вона була із вашого списку до відвідування. Наприклад: «Прага+Дрезден» чи «Прага+Карлові Вари». Також зверніть увагу на кількість нічних переїздів та їх тривалість та чи входить до певного туру індивідуальне страхування.

Проте не тільки закарпатці люблять подорожувати – європейці частенько обирають наш край для власного відпочинку. Німців, австрійців, чехів, угорців та багатьох інших ваблять мальовничі гори, маленькі села з неперевершеним колоритом та, звісно, традиційна закарпатська кухня. Екскурсовод зі стажем, пані Елеонора родом із Закарпаття, однак багато років живе у Відні. Разом із чоловіком вони привозять тамтешніх туристів до рідного краю – це теж своєрідний автобусний тур, проте обов’язково з ночівлями. Розповідають, що їхні клієнти переважно пенсійного віку, прагнуть побачити не галасливі європейські столиці, а отримати спокійний відпочинок.

– Часто наших туристів поряд із термальними водами, фермами, винними підвалами та дегустаціями цікавлять екскурсії Ужгородом чи Мукачевом. Для витриваліших туристів ми організовуємо сходження на карпатські гори чи політ на повітряній кулі.

Висновок один – подорожувати завжди приємно, головне відповідально поставитися до підготовки і заздалегідь з’ясувати для себе основні моменти поїздки. Тоді ви не розчаруєтеся і матимете позитивне враження від проведеного часу.

Вікторія КОПИНЕЦЬ

 

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
Спроба суїциду у ТЦК на Закарпатті: з'явилась реакція військових
08:55
6500$ за незаконний перетин кордону: на Закарпатті правоохоронці заблокували канал переправлення військовозобовʼязаних
08:46
З нагоди національного свята Товариство угорської культури Закарпаття організувало в Берегові прем’єрний показ фільму
17:05
Фінал ІІ (міського) етапу футзальних змагань «Пліч-о-пліч всеукраїнські шкільні ліги» в Ужгороді
16:39
«Чути дітей»: у Скансені відкрили виставку дитячих історій про життя під час війни
16:22
Спілка закарпатських угорських багатодітних родин підбила підсумки творчого конкурсу
16:09
Під час профілактичних заходів серед водіїв мототранспорту на Закарпатті зафіксовано ряд порушень
15:55
У селі Бодалово відзначили річницю Угорської революції та визвольної боротьби 1848–1849 років
15:40
У Міжгір’ї розкрили угон автомобіля
15:26
До місцевих бюджетів Закарпаття перераховано понад 1,3 млрд гривень податків
15:15
Всі новини