26421
23:19 4.032019

Не сакурами єдиними: в Мукачівському районі почалось цвітіння крокусів. ФОТО

Цікаве 22552

Потрапити у весняну казку легко – варто тільки проїхати кілька кілометрів від Мукачева в напрямку сусіднього села Верхній Коропець, неподалік від якого розташовано дендропарк «Березинка».

В ці дні тут особливо гарно: з-під зів’ялого листя почали масово показуватись сонцю перші крокуси або як ще називають їх в Закарпатті шафрани.

Шафран Гайфеля, а саме цей вид росте в дендропарку, занесений до Червоної книги України і охороняється Законом.

Тим не менше це не зупиняє охочих заробити на червонокнижній рослині. Не зупиняє людей і те, що за незаконне придбання та збут об’єктів рослинного світу, занесених до Червоної Книги України, статтею 88-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення передбачено накладення штрафу від 510 до 1700 грн., а за рослини, занесені до Червоної книги України, або які охороняються відповідно до міжнародних договорів України доведеться заплатити від 1700 до 3655 грн. з конфіскацією об’єктів рослинного світу. Крім того, за один екземпляр незаконно добутої рослини занесеної до Червоної книги України передбачена відповідна компенсація в розмірі 62 гривні за одну рослину.

Охочим помилуватися унікальною прикрасою Закарпаття, не порушуючи при цьому вітчизняне законодавство, двері дендропаку відкриті завжди, а для тих, хто в силу обставин не може відвідати ці місця «Карпатський об’єктив» підготував спеціальну добірку фото з неймовірного куточка нашої області.

Станіслав Шух, фото автора

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах