26375
09:04 9.032019

Готуємося до Великодня: що дозволено в піст?

Цікаве 2737

Незабаром розпочнеться підготовка до найголовнішого християнського свята – Великодня. Сім тижнів, що передують Воскресінню Христовому, називають Великим постом. Це період внутрішнього духовного очищення та вдосконалення.

Оскільки у 2019-му православний Великдень припадає на неділю, 28 квітня, Великий піст починається в понеділок, 11 березня, а закінчується в суботу, 27 квітня. Це найбільш значущий, суворий і тривалий піст у році.

Церква встановила Великий піст у пам’ять про поневіряння пустелею Ісуса Христа, який протягом 40 днів, попри спокуси, відмовлявся від їжі. Під час посту християни згадують, що відданий своїм учням Господь був розіп’ятий на хресті, але на третій день воскрес із мертвих.

Історичні відомості

Уже перші християни в день Пасхи розпочали практику поминання мук та смерті Ісуса Христа. Для того щоб належно відзначити цей день, вони вирішили проводити його в пості. Така 1–3-денна відмова від певних продуктів вважалася не передпасхальним постом, а самою Пасхою. У ІІ та ІІІ ст. церква починає звертати велику увагу й на радісний факт Воскресіння Христа.

Розбіжність у визначенні дати святкування Великодня між Сходом і Заходом виникла після введення в XVI ст. григоріанського календаря. У східній церковній традиції продовжує зберігатися юліанський, а тому дата Пасхи вираховується від рівнодення за старим стилем, у той час як у західній традиції – від рівнодення за новим. Тому випадають роки, коли християни різних церков святкують Великдень одночасно.

Хоча йдеться про 40-денний Великий піст, але в Східній церкві він фактично триває 36 з половиною днів – 7 тижнів без субот та неділь, Велика субота безпосередньо перед Пасхою та половина ночі.

Західна церква має 6-тижневий Великодній піст, оскільки суботи також вважаються пісними днями. Щоб піст нараховував 40 днів, до 36 днів у VII ст. додали ще чотири дні на початку посту, тому й починається він у так звану Попільну середу.

Дотримуватися суворого посту католицька церква вимагає лише в Попільну середу, Страсну п’ятницю та Велику суботу. В інші дні забороняється їсти м’ясо, але дозволені молочні продукти, яйця. Так зване «злагіднення» постів у католицькій церкві відбулося після Другого ватиканського собору (1962–1965).

Харчування під час посту

Сенс посту полягає не в тому, щоб чогось не їсти, а в концентрації на головному в житті. Тілесне постування допомагає зосередитися на внутрішньому світі, розібратися в цілях та цінностях. Під час посту слід додати зусиль, щоб поглибити свої стосунки з Богом та людьми.

Під час Великого посту існує суворе обмеження в споживанні певних продуктів. Церковний устав повністю виключає з раціону м’ясо, яйця та молоко. Риба дозволяється тільки на свята Благовіщення та Входу Господнього до Єрусалиму (на Вербну неділю). У Лазареву суботу (день перед самим Великоднем) можна їсти рибну ікру.

Для того щоб душею й тілом відчути радість та святість від прийому їжі, вона має бути простою, але різноманітною. У піст не можна зловживати прянощами, сіллю, цукром та смаженим. Віддавайте перевагу їжі, приготованій на паровій бані або в грилі.

Овочі та фрукти: варені, тушковані, запечені – повинні стати основою вашого харчування. Нехай на столі будуть морква, картопля, буряк, квашена капуста й огірки. Не забувайте про кукурудзу, горошок, яблука, гранати, банани, цитрусові. Чим різноманітніший вибір овочів та фруктів, тим краще.

Каші повинні стати ще однією важливою складовою вашого раціону. Не забувайте, що готувати їх слід тільки на воді й обходитися без додавання масла.

Аби ваш організм не постраждав від відсутності м’яса, молока та яєць, додайте до свого раціону рослинний білок. Він міститься в баклажанах, арахісі, сочевиці, сої та всіх рослинах сімейства бобових.

У світле свято Христового Воскресіння можна вживати будь-які страви, однак до звичного раціону треба повертатися поступово. Звичні продукти в меню рекомендується додавати невеликими порціями. Таким чином, ви вбережете організм від переїдання і зробите піст корисним для фізичного здоров’я та духовного розвитку.

Хто може не тримати піст?

Певні послаблення або повне скасування посту дозволяється людям, для яких постування може стати шкідливим. Це передусім діти, вагітні та матері, що годують, а також хворі, військові та особи, які займаються важкою фізичною працею. Якщо за медичними показаннями людині треба вживати молоко чи білкову їжу, вона може це робити. Є певні послаблення і для студентів: так, у духовних навчальних закладах під час Великого посту по суботах та неділях дозволяють споживати рибу.

Проте послаблення чи скасування фізичного аспекту посту не означає, що людина може зовсім не постити. Можна споживати за медичними показаннями, скажімо, молоко чи інші продукти, але постити в іншому – обмежити себе у веселощах, перегляді телебачення, проводити менше часу в соціальних мережах.

Учні можуть не дотримуватися посту або трохи постити вдома, а в школі їсти те, що там подають. Варто розповідати дітям про піст як про особливий період життя. Хай вони бачать, як постять батьки. Краще не примушувати дітей відмовлятися від забороненої в цей період їжі, а пропонувати їм робити це на власний розсуд. Примуси в релігійній сфері мають протилежний ефект: підліток, якого в дитинстві змушували суворо дотримуватися посту чи ходити на тривалі служби, може надовго відвернутися від церкви.

Не варто забувати, що важливими під час посту є не тільки обмеження в їжі, але й молитви. Потрібно не грішити і просити вибачення за скоєне. Нехай ваші помисли будуть чистими, а дії праведними та милосердними!

Вікторія КОПИНЕЦЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
З нагоди національного свята Товариство угорської культури Закарпаття організувало в Берегові прем’єрний показ фільму
17:05
Фінал ІІ (міського) етапу футзальних змагань «Пліч-о-пліч всеукраїнські шкільні ліги» в Ужгороді
16:39
«Чути дітей»: у Скансені відкрили виставку дитячих історій про життя під час війни
16:22
Спілка закарпатських угорських багатодітних родин підбила підсумки творчого конкурсу
16:09
Під час профілактичних заходів серед водіїв мототранспорту на Закарпатті зафіксовано ряд порушень
15:55
У селі Бодалово відзначили річницю Угорської революції та визвольної боротьби 1848–1849 років
15:40
У Міжгір’ї розкрили угон автомобіля
15:26
До місцевих бюджетів Закарпаття перераховано понад 1,3 млрд гривень податків
15:15
У Мукачеві провели чемпіонат міста з шахів серед жінок
14:58
У Мукачеві у затриманого наркоторговця вилучено понад 200 доз «товару»
14:47
Всі новини