25877
16:42 23.012019

 «Кантус» – хор, який дарує крила

Цікаве 2090

Їх слухають затамувавши подих у маленьких провінційних залах і на світових аренах. Бо їхні виступи проймають до мурашок… Здається, симфонія цих голосів торкається найпотаємніших струн душі.

Минуло вже 26 років з часу першого виступу відомого камерного хору «Кантус». Відтоді багато чого змінилося. Утім залишилося головне – незмінна любов слухачів до цього колективу та його професійність.

Назва хору не випадкова. Слово «саntus» у перекладі з латинської означає «пісня», «спів».

– Історія «Кантуса» почалася в 1985 році з виступу на ювілейному концерті Михайла Кречка. Це стало свого роду дебютом, – розповідає диригент та засновник хору Еміл Сокач. – Тоді колектив був невеликим, проте склад із кількох осіб не завадив професійному становленню. У багатьох музикантів паралельно тривала й викладацька робота.

У 1986 році вирішили створити ансамбль старовинної музики (ансамбль – бо невеликий, а старовинної – бо хотілося поспівати щось таке, що мало виконується в регіоні). Ансамбль старовинної музики офіційно про себе заявив того ж року на Дні вчителя. Власне, виступ на професійному святі в Будинку вчителя колектив узяв за основу міцного старту, і ця мить для музикантів майбутнього «Кантуса» стала своєрідним днем народження. Восени 2016-го колектив відзначив 30-річчя. У 1992 році вийшло розпорядження голови виконкому Закарпатської обласної ради Михайла Країла про створення професійного камерного хору «Кантус». Це був старт професійної кар’єри колективу.

Нині хор «Cantus» – лауреат міжнародних конкурсів (1990, 1992), учасник хорових фестивалів та форумів в Угорщині, Італії, Австрії, Німеччині, Великобританії, Швейцарії, Франції та ін. У репертуарі хору – духовна музика, музика Ренесансу, українські народні пісні та твори українських композиторів, колядки, спіричуелси та джазові композиції. Серед акцентів насамперед сучасна музика. У 2009 роцi хор отримав почесне звання академiчного колективу.

Важливим етапом у творчості «Кантуса» була участь у міжнародному конкурсі хорової музики імені Б.Бартока в місті Дебрецені (Угорщина) 1990 року.

– Несподівано для себе на цьому конкурсі ми стали лауреатами. То був дуже важливий момент, адже до того про нас не знали навіть в Україні, а тут зібралося представництво з цілого світу, – розповідає Еміл Сокач. – Після цього хорового конкурсу, який входить до сімки кращих у Європі, «Кантусу» почала приходити інформація про подібні заходи з різних країн: Ірландії, Італії, Франції, Болгарії, Хорватії тощо. Далі ми поїхали на чемпіонат світу – престижний хоровий конкурс в Італії. Узагалі у нас було дуже багато гастролей. Напевно, найбільше запам’яталася мандрівка в Англію. Програма тоді була неймовірно насиченою. Навіть корінні англічани, які нас супроводжували, казали, що не бачили стільки цікавого. 1999 року вперше «Кантус» поїхав у концертне турне у Швейцарію, співпраця триває й досі.

Варто зазначити, що у 2001 році колектив організував в Ужгороді свій фестиваль під назвою «Фестиваль сучасної духовної музики». Ідеологом заходу став відомий піаніст Йожеф Ермінь. З неабияким успіхом та на високому рівні було проведено низку фестивалів, але 2014 року, коли мав відбутися 8-й, почалася війна на Сході України.

Хор відсвяткував своє 26-річчя й має безліч планів на майбутнє. Правда, поки що зберігає їх у таємниці. Утім в одному зізнається: безперервно працюватиме, аби відточувати свою майстерність та досягати нових вершин.

Христина БІКЛЯН

 

 

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
З нагоди національного свята Товариство угорської культури Закарпаття організувало в Берегові прем’єрний показ фільму
17:05
Фінал ІІ (міського) етапу футзальних змагань «Пліч-о-пліч всеукраїнські шкільні ліги» в Ужгороді
16:39
«Чути дітей»: у Скансені відкрили виставку дитячих історій про життя під час війни
16:22
Спілка закарпатських угорських багатодітних родин підбила підсумки творчого конкурсу
16:09
Під час профілактичних заходів серед водіїв мототранспорту на Закарпатті зафіксовано ряд порушень
15:55
У селі Бодалово відзначили річницю Угорської революції та визвольної боротьби 1848–1849 років
15:40
У Міжгір’ї розкрили угон автомобіля
15:26
До місцевих бюджетів Закарпаття перераховано понад 1,3 млрд гривень податків
15:15
У Мукачеві провели чемпіонат міста з шахів серед жінок
14:58
У Мукачеві у затриманого наркоторговця вилучено понад 200 доз «товару»
14:47
Всі новини