24985
23:05 19.112018

До Ужгорода злетілися голуби з усієї області. ФОТО

Цікаве 2529

Близько півсотні голубоводів з усього Закарпаття зібралися в обласному центрі, аби продемонструвати кращих голубів декоративних та спортивних порід.

Виставка є традиційною і проводиться в Ужгороді вже вчотирнадцяте.

– Це щорічна підсумкова виставка нашого клубу. Нині тут представлені різні породи декоративних голубів різноманітних окрасів. Це дутиші, кучеряві, помаранські, римські. Загалом понад 200 голубів. Завдяки цій виставці наш клуб підбиває підсумки зробленого за рік, голубоводи обмінюються досвідом, діляться своїми успіхами, – зазначив голова Закарпатського обласного клубу любителів голубів Василь Полончак.

Кожна порода голубів, представлена на виставці, унікальна, розповідають голубівники. На виведення нового виду селекціонери витрачають багато сил та років. Це надзвичайно кропітка робота.

Про це не з чуток знає голубовод Олександр Гліба із Мукачівщини. Чоловік займається розведенням голубів уже понад чверть століття. В основному спортивних порід. На виставку пан Олександр привіз семеро своїх красенів.

– Хто не знає особливості голубів, тому візуально важко відрізнити спортивного голуба від декоративного, – розповідає голубовод. – Утім вони відрізняються від інших своїми розумовими здібностями та спортивними якостями. Чому цих голубів називають поштовими? Їх відвозять на певні відстані й відпускають. Але в них є властивість повертатися. Знаю це добре, оскільки часто відпускаю своїх голубів. Проте вони завжди повертаються додому. Загалом поштові голуби діляться на різновиди щодо подолання дистанцій – довгі, середні, короткі.

Власник завжди із хвилюванням очікує на повернення свого птаха, кажуть голубівники. А також додають, що коли навідуються до вихованців, ті допомагають їм знімати стрес, особливо після робочого дня. Голубівники доглядають за голубами, а птахи відповідають їм любов’ю і душевним воркуванням.

На Закарпатті голубівники-селекціонери більше орієнтуються на західні породи птахів. Причина – клімат та гірська місцевість. Такі умови східним голубам не підходять. Тому в області активно ведеться селекція екзотичних дутишів та якобінців.

Тож на виставці закономірно вручили низку нагород у різних номінаціях: Кращий голуб виставки”, “За участь у виставці”, “За кращого представника породи”, “Кращий голубовод” тощо. Переможці отримали грамоти, дипломи та медалі. А відвідувачі виставки – море задоволення та позитивних вражень.

 

Христина БІКЛЯН

 

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах