24144
22:19 25.092018

У Тячеві майстер-годинникар розводить голубів на даху п’ятиповерхівки

Цікаве 2437

Валерій Дегтярьов (на фото) – знаний у Тячеві майстер-годинникар. Та є в нього ще одне цікаве захоплення – голуби, які подобаються йому з дитинства, адже колись їх розведенням займався батько. Своєму хобі він віддав уже понад двадцять років.

Від кількох десятків – до 180

За цей час голубине царство тячівця виросло з кількох десятків до 180 птахів. Їх розмаїття вражає – тут близько 120 поштових, будапештські високольотні лінери, іранці, представники восьми різних декоративних порід. Бельгійці, голландці, німці, поляки, чехи, словаки, румуни – надзвичайно розумні пернаті, які живуть на тячівському даху, походять майже з усіх куточків Європи. А є навіть із власним родоводом, і коштують недешево. Втім, попри таку строкатість, сизокрилі чудово уживаються.

Мешкають птахи у голуб’ятнях п’ятиповерхівки на вулиці Шапошнікова, в якій живе їхній господар. Одну «квартиру» для декоративних порід Валерій облаштував просто на даху. Довкола – краса: згори відкриваються мальовничі краєвиди міста, гора Нересен як на долоні. І воркують білі декоративні голуби, з пишними, наче мереживними, хвостами. Вони майже не вилітають із оселі, бо можуть легко стати здобиччю хижих яструбів. «Це «павичі», а є ще Бокаті», – знайомить зі своїми підопічними В. Дегтярьов.

Інші крилаті дещо сполохані моїм візитом, кружляють зграйками навколо, час від часу повертаючи на дах, щоби підкріпитися зерном. «Гулі-гулі-гулі-гулі», – лагідно кличе їх господар. «Високольотні голуби можуть літати понад хмарами, – розповідає, – а поштові – на дальні відстані. Причому безпомилково визначають по пам’яті шлях додому. Між голубівниками проводять змагання: птахів із контрольними кільцями привозять у місто й випускають, а потім визначають, хто з них швидше прилетить у рідну оселю. Мої пернаті поверталися з Івано-Франківська, Тернополя… А серед високольотних визначають найвитриваліших: випускають і засікають час, скільки протримаються в небі. Вони можуть літати по 4 – 6 годин. Для цього треба тренувати їх змалку».

Продані за 30 – 50 кілометрів птахи іноді… поверталися

Поштових голубів Валерій іноді дає в оренду на весілля. Приїжджати за ними не треба – після церемонії ті мчать «додому», завдяки внутрішньому біологічному навігатору. «У мене бували випадки, що продавав за 30 – 50 кілометрів малого птаха, який лише вилетів із голуб’ятні, а він через деякий час повертався, – ділиться чоловік. – А було, що купував їх на виставках птахів, які й через рік летіли від мене туди, де народилися. Їх не зупиняє навіть голубка чи потомство».

Живуть голуби до 15 років. Середній вік птахів Валерія – близько п’яти, а найстаршому – 12. На кільцях господар фіксує породу, походження й вік кожного. Годує їх двічі на день, а в період висиджування яєць – і тричі. Харчуються пернаті кукурудзою, пшеницею, ячменем, просом, а от хліб давати не можна. «Розведення голубів – недешеве хобі: на тиждень іде мішок зерна, а це 130 гривень», – каже В. Дегтярьов. Він стежить і за тим, щоб його улюбленці вчасно отримували необхідну профілактику від хвороб – щеплення й вітаміни. Під час негоди вони ховаються в домівку під дахом, але коли влітку моросить теплий дощ, полюбляють приймати «теплий душ». Висиджують потомство 19 днів, як правило, з березня до липня. Зазвичай голубка кладе по парі яєць 4 – 5 разів на сезон. І зараз у гніздечках у «нижній» голуб’ятні живуть дві пари кількатижневих пташенят. Ще трохи – і вчитимуться літати. «Зими їм не страшні: можуть вижити й у 50-градусні морози, – пояснює Валерій. – Головне, щоби не було протягів». Помилуватися сизокрилими красенями іноді приходять друзі та сусіди, особливо тішаться діти.

Тячівець із пернатими улюбленцями часто бере участь у виставках голубів в Ужгороді, Мукачеві, на Виноградівщині, обмінюється досвідом із однодумцями і з Тячівщини – Тересви й Солотвина. Матеріального зиску голубине царство господарю не приносить, зате дарує задоволення та безліч позитивних емоцій.

Наталія МАДЖАРА
м. Тячів

Газета «Новини Закарпаття»

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах