23677
23:27 24.082018

Я – грумер: про незвичну професію ужгородки

Цікаве 1922

Мабуть, кожен, у кого є вдома собака або кішка, хоче бачити свого домашнього улюбленця красивим і доглянутим. Допомогти в цьому покликаний грумер – майстер, який проводить комплексний догляд за тваринами. Купання, стрижка, догляд за шкірою й шерстю – і за кілька годин ви не впізнаєте свого улюбленця.

Для ужгородки Мальвіни Шепи улюблене заняття переросло у справу життя. У її талановитих руках кошлатий дворняжка стає гламурним песиком. А все тому, що в жінки талант знайти спільну мову з чотирилапим клієнтом.

…До Мальвіни ми прийшли в гості у розпал її робочого дня. На подвір’ї нас зустріло справжнє собаче царство – розкішні шпіци, йорки, пудель і навіть лхаський апсо.

У дворі власного будинку жінка обладнала цілий салон краси для гавчиків і нявчиків. Тут тобі і ванна, і спеціальна косметика, і набір інструментів для стрижок.

На перукарському столику чемно чекає, коли ж йому будуть наводити марафет, шпіц Річард. Тож майстриня не бариться і приступає до справи.

– Своїх чотирилапих клієнтів під час процедур краси ніколи не прив’язую, – розповідає жінка. – Про уколи теж не може бути й мови. Тільки в критичних випадках та під наглядом ветеринара. Тож неодноразово за свою практику була і покусана, і подряпана. З досвідом приходить найголовніше – ти просто вмієш знаходити підхід до кожної тваринки і знаєш, чого від неї чекати.

Мальвіна розповідає, що грумерством почала займатися ще в дитинстві. Хоча тоді про таку модну і престижну тепер професію навіть не чули. Дівча вправно підстригало свого домашнього улюбленця пуделя, а потім і всіх сусідських собак.

– Тоді не було ні Інтернету, ні спеціальних інструментів. Я вчилася із книг. Але, звісно, найкращий учитель – це практика. Одного разу, коли стригла пуделя своєї подруги, зрозуміла: хочу, аби це була справа мого життя. Відтоді минуло вже понад 13 років. У цій справі мене підтримали батьки і друзі. Я відкрила свою міні-майстерню, у мене сформувалася власна клієнтська база.

Спочатку жінка займалася тільки стрижкою собак. Але, як то кажуть, попит породжує пропозицію. Оскільки клієнти зверталися з проханням постригти їхніх мурчиків, з часом Мальвіна почала стригти й котів.

– Часто до мене приводять тваринок у дуже плачевному вигляді. Мені просто стає їх шкода. Хазяї не доглядають за шерстю собак чи котів, ті ходять у страшних ковтунах, від чого дуже страждають.

Тому намагаюся завжди проводити просвітницьку роботу із власниками домашніх улюбленців, аби дотримувалися мінімальних правил гігієни  – вчасно розчісували й купали тваринок. У таких випадках кажу, що ми чистимо зуби не тільки один раз на рік у стоматолога. Тому ніколи не шкодую інформації: підказую й розказую правила догляду за тією чи іншою породою.

За роки своєї практики Мальвіна перестригла майже всі породи собак: від маленьких чіхуахуа до сенбернарів. Каже, спочатку було лячно працювати з великими псами, але, як показала практика, вони зазвичай досить спокійні й некусючі, на відміну від маленьких.

– Із собаками, як і з дітьми, треба знати, на кого крикнути, а кого попестити, – розповідає Мальвіна.

Процес наведення марафету чотирилапих непростий. Спочатку жінка довго й ретельно вичісує шерсть. Якщо є ковтуни, то їх треба делікатно зрізати. Відтак миття – шампунь, бальзам. Потім сушка й укладка та найголовніше – стрижка.

– Стосовно форми і стилю стрижки, раджуся з клієнтом. Звісно, намагаюся дослухатися до побажань, але коли розумію, що клієнт помиляється щодо вибору тієї чи іншої зачіски, говорю про це.

Головне, щоб у процесі перетворення підкреслити переваги вашого улюбленця й приховати недоліки. Звісно, за роки практики були різні клієнти і різні зачіски: ми брили, плели коси… Але тепер усі хочуть, щоб було гарно та практично. Тож зовнішній вигляд свого улюбленця довіряють професіоналам.

Ужгородка Аня приводить Джозі на процедури краси регулярно. Собака незвичайної для Закарпаття породи – це лхаський апсо.

– Ми обирали собачку, аби підходила нам за темпераментом. І коли побачили, зрозуміли, що вона наша. І дійсно Джозі стала справжнім членом сім’ї: дуже розумна, вихована, кмітлива. Єдине – тут дійсно важкий догляд за шерстю, але це був наш свідомий вибір. Ми купаємо її раз на тиждень, півтори години вичісуємо до миття, а потім робимо укладку.

Зазвичай у нас дуже круті зачіски: резинки, косички. Перехожі по-різному реагують на Джозі. Часто просять сфотографуватися, а діти просто її обожнюють.

Тож бажаючих причепурити своїх улюбленців хоч відбавляй. Мальвіна, цьому рада, адже для неї це улюблена справа.

– Я собача душа. Кайфую від самого спілкування з песиками. Кожну собаку можна приручити. Найбільше задоволення для

мене, коли клієнти приходять і, не впізнаючи своїх домашніх улюбленців, плачуть від щастя. Адже кожна кішка чи собака красива, головне – уміти показати людям цю красу…

 

Христина БІКЛЯН

 

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах