22740
23:21 1.072018

Зима посеред літа не на жарт налякала туристів

Цікаве 2199

У розпал літа в Карпатах випав сніг. Таку аномалію не пам’ятають навіть довгожителі.

У ніч на суботу, 24 червня, замело гірськолижний курорт «Драгобрат» та гору Близниця. Подекуди шар снігу сягав 15 см. А температура повітря впала з 35 до 3 градусів тепла.

Негода не на жарт налякала мешканців дитячого гірського табору. Через снігопад, а згодом і густий туман на висоті заблокованими опинилися 35 туристів, 27 із них – діти.

«Коло «Драгобрата» перебувають відпочивальники з Одеської, Харківської областей та Києва. Там вони розбили наметове містечко. Хто організував цей табір, ми поки не знаємо. Вони ніде не реєструвалися. На щастя, усі живі-здорові, але тяжко їх знайти, тому що великий туман», – поінформував того ж дня голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль.

Він додав: на місце пригоди вирушили рятувальники з теплими ковдрами й гарячим чаєм, уже найближчим часом дітей доправлять до низинних населених пунктів району.

У Карпатах знову падав сніг. ВІДЕО

Зауважимо, що станом на 8.00 суботи температура повітря на високогір’ї не перевищувала +1°С. У місцевому ДСНС тим часом підтвердили цю інформацію. Тож аби пережити такий несподіваний холод, діти куталися в каремати і спальні мішки.

«23 червня о 05.55 надійшло повідомлення про те, що через зниження температури повітря та випадання мокрого снігу на високогір’ї група туристів з 35 осіб потребує супроводу з г. Близниця Рахівського району. Для надання допомоги залучено рятувальників у складі п’яти чоловік особового складу та однієї одиниці техніки», – зазначили рятувальники.

Опівдні 24 червня мешканців табору вдалося евакуювати. Рятувальники діставалися до них 7 годин: спочатку на машинах, а потім пішки.

Туристів доставили до села Кваси Рахівського району, а в подальшому й до райцентру. Стан здоров’я і дітей, і дорослих був задовільним. На щастя, медичної допомоги вони не потребували.

Крім того, товстим шаром снігу вкрило гору Піп Іван головного гірського масиву Чорногора, що на межі Івано-Франківської та Закарпатської областей. За інформацією Чорногірського гірського пошуково-рятувального посту, станом на 8.00 23 червня було хмарно, штиль, температура навколишнього середовища 0°С, падав сніг.

Утім у горах він протримався недовго. Повітря вже прогрівається, але синоптики попереджають про сильні дощі в Карпатах, які посиляться грозами.

 

Христина БІКЛЯН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах