19764
20:12 18.022018

У Мукачеві традиційно ласують млинцями. ФОТО

Цікаве 2344

Ось вже втретє у місті над Латорицею проходить один із найсмачніших фестивалів краю «Варишська палачінта 2018»

_MG_9990

Ці вихідні не стали виключенням і свято проходило в міському парку «Перемога», де надійно розмітилось фестивальне містечко. Втіху у цьому місці зможуть знайти не лише дорослі, але й діти, бо ж окрім смачної кухні тут є атракціони, як платні, так і безкоштовні, а також дуже цікаві конкурси та вікторини для всієї родини.

Нагадаю, що цей фестиваль-ярмарок проходить з нагоди проводів зими та початку весни.

В його рамках учасники печуть палачінти (млинці) з різними начинками та соусами. Проте, хочу зазначити, що млинці млинцями, однак на фестивалі дуже багато закарпатських страв з м’яса.  Це може здивувати туристів, проте вони просто не знають, що закарпатцям без м’яса не сподобається жодний фестиваль. Окрім того, саме на фестивалі туристи зможуть спробувати наші традиційні стави: бограч, гурку, баньки, гуляшку.

«Варишська палачінта» проходить у Мукачеві два дні і приємно відзначити те, що у перший день фестивалю було встановлено рекорд Закарпаття: вежа з понад 1000 млинців висотою 80 сантиметрів. Її зводили та випікали всі учасники фесту. Після фіксації рекорду, млинцями з медом пригощали гостів свята.. Нагадаю, що минулоріч на фестивалі теж фіксували рекорд – тоді вдалося звести вежу з млинців висотою 73 сантиметрів.

Хедлайнерами фестивалю стали закарпатські гурти «Чаламада» та «Анця», які розважали мукачівців та туристів. Також для них традиційно було облаштовано тематичні фотозони, де кожен охочий міг зробити знімок на пам’ять.

У сувенірному ряді можна було придбати не лише натуральні мила та цікаві вироби, але й поласувати в’яленим м’ясом баранини і свинини. Орім того цікавими новинками стали різні медові ласощі, зокрема крем-мед. У продажі було багато цікавих іграшок для дітлахів та гарно розмальованих цукерок. Також на фестивалі можна було придбати медові подарункові набори, попкорн, солодку вату та варену кукурудзу.

Щодо цін на млинці, то, наприклад, млинець з творогом та яблуком коштував орієнтовно 15 грн -25 гривень., з куркою та свининою – 20 грн, з маком – 20 грн, з горіхами – 20 грн. Млинці з грибами – 25 гривень.

Ціни на шашлик коливалися від 40-45 гривень за 100 грам, картопля печена коштувала 15-20 гривень. За ковбаску гриль потрібно віддати із кишені 20 гривень. Ціни за 100 грам шовдаря коливалися від 40-45 гривень. Хамон коштував 70 гривень.

Глінтвейн коштував від 15 до 30 гривень. Теплий чай можна було випити за 15 гривень. Орієнтовно такі ж ціни були на каву.

Проте не лише смачна їжа робить цей фестиваль особливим, а те, що на ньому можна просто гарно провести час з родиною. Прогулятись по парку, послухати музику, зустріти друзів, а може й завести нові знайомства.

Ілона Вільна

 

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах