19225
23:41 21.012018

У Карпатах туристи стали свідками унікального явища, яке називають брокенським привидом. ВІДЕО

Цікаве 4745

Фото та відео унікального оптичного явища показали у мережі мандрівники.

914691

Туристи зафільмували це атмосферне явище по дорозі на Петрос – одну з найвищих гір українських Карпат, що на Закарпатській області.

Брокенський привид (нім. Brockengespenst) також називають гірський привид — це рідкісне оптичне явище в горах, коли спостерігач бачить свою тінь на поверхні хмар (туману) в напрямку, протилежному до Сонця. Ця тінь може здаватися дуже великою, іноді вона оточена кольоровими кільцями (так звана глорія). Також привид може рухатись (іноді абсолютно несподівано) це пов’язано з рухом хмарного шару та коливанням щільності хмар.

Читайте також: Гірський рятувальник сфотографував незвичайне оптичне явище на горі в Карпатах. ФОТО

Назва та перші спостереження

Популярності явище набуло завдяки піку Брокен в горах Гарц у Німеччині, де постійні тумани і доступність малих висот дозволяють спостерігати його особливо часто. Це сприяло виникненню місцевої легенди, по якій і дали явищу назву. Брокенській привид спостерігався і був описаний Іоганном Зільбершлагом у 1780 році і з тих пір не раз описувався у літературі про гори Гарц. Це явище можна побачити у різних гірських куточках світу. Зустрічається також і в Україні у Кримських горах та Карпатах. Подібне можуть спостерігати пасажири, що перебувають у літаку.

Brockenspectre,_Cefn_Ysgolion_Duon_-_geograph.org.uk_-_242025

Виникнення

Брокенській привид з’являється, коли Сонце світить через альпініста, що дивиться вниз з хребта або піку в туман. Тінь альпініста йде крізь туман, часто приймаючи химерні незграбні контури, викликані перспективою. Збільшення розмірів тіні — оптична ілюзія, яка пояснюється тим, що спостерігач порівнює свою тінь, що лежить на відносно близьких хмарах, з далекими об’єктами поверхні, які видно крізь просвіти в хмарах; або коли неможливо зорієнтуватися в тумані і порівняти розміри. Крім того, тіні потрапляють на краплі води, що розташовані на різних відстанях від ока, чим порушує сприйняття глибини.

Брокенській привид часто оточений кільцями різного кольору — глорією. Вони з’являються прямо навпроти Сонця, коли сонячне світло відбивається від хмар, що складаються з крапель води однакового розміру. Ефект обумовлений дифракцією світла.

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах