18550
15:49 24.122017

Старий різдвяний вінок спалюють на Старий Новий рік

Цікаве 2498

Різдвяний вінок – невід’ємний атрибут новорічно-різдвяних свят. Це не просто прикраса, це родинний оберіг, символ надії на щастя, удачу, благополуччя і добробут. Кругла форма вінка асоціюється з безкінечністю. Вічнозелені хвойні рослини, якими декорують його, символізують вічне життя. Значення мають також кольори, котрими прикрашають виріб. Дзвіночки покликані відганяти злі сили.

Тетяна Горняк продає свої вироби — копия

Більшість закарпатців вірять у силу оберегу, але навіть ті, що не дуже вірять, усе одно купують. Кажуть: «Най буде у хижі. Кіть не похоснує, то і не похибить».

За рогом біля Зеленого ринку на площі Корятовича в Ужгороді різдвяні віночки продає Тетяна Горняк. Вартість одного сувеніра – від 150 до 250 грн, чим більше декору, тим вища ціна.

Кореспондент «Карпатського об’єктива» поспілкувалася з 28-річною рукодільницею. Жінка проживає із сім’єю в приватному будинку в обласному центрі. Має доньку, якій скоро виповниться сім років.

– Сім років тому почала виготовляти дідухи з колосків пшениці. Потрібні були гроші. Потім узялась робити й різдвяні вінки. Інформацію шукала в Інтернеті, багато цікавого дізналася про цей вінок, звичаї, традиції наших предків, – зізналася Тетяна. – Улітку заготовляю сіно, солому, колоски пшениці, вівса. Під час тихого полювання збираю в лісі не тільки гриби, а й шишки, жолуді. Усі складові мають бути просушені, аби не пліснявіли. Із сіна роблю основу – круг, обмотую його кольоровою стрічкою. Червона буде захистом від злого ока, вроків, жовта, золотистого кольору – для добробуту. Відкладаю на день-два, аби вінок набув форми. Перед декоруванням дивлюся, чи основа тримається купи, чи міцна.

Вінок прикрашає шишками, жолудями, волоськими горіхами, наносить на них спеціальні фарби різних кольорів, надає перевагу срібному, золотавому, зеленому, фіолетовому. Оздоблює гілками туї, фігурками янголів, казкових героїв, новорічними іграшками, дощиком. Тетяна зауважує, що цьогорічна торгівля слабка через брак коштів у населення: «Подивляться, похвалять і йдуть геть, бо кажуть, що не вистачає грошей на необхідне».

Сувенір може зберігатися декілька років (за умови правильного догляду), але жінка радить спалювати його через рік.

– Якщо родина хоче захистити свою оселю від злого ока, злих сил, оберіг варто придбати або зробити самотужки напередодні новорічно-різдвяних свят. Поставити його перед вхідними дверима чи в кімнаті. Старий оберіг треба спалити 14 січня, на Старий Новий рік, аби згоріла вся негативна енергетика, яку протягом року ввібрав у себе вінок. Робити це треба в саду, – пояснила пані Горняк.

Різдвяні віночки продають у багатьох магазинах Закарпаття, у соціальних мережах. Є фабричні вироби й ручні роботи. Ціни різні, трапляються і бюджетні варіанти.

Тетяна ГРИЦИЩУК, фото автора

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах