18273
12:09 14.122017

Як відзначають Адвент християни західного обряду на Закарпатті

Цікаве 2873

Першої неділі грудня в християн західного обряду розпочався Адвент – чотиритижневий період посту та підготовки до святкування Різдва Христового.

adventskranz

Адвент поділений на дві частини: перша присвячена очікуванню другого пришестя Христа, а друга, яка триває від 17 по 24 грудня, є часом безпосереднього приготування до Різдва.

Традиція особливої підготовки до відзначення цього свята в християн бере початок ще в глибокій давнині. Найперше зафіксоване свідчення значущості передріздвяного періоду належить до 380 року, коли Сарагоський собор установив особливі правила відвідування богослужінь із 17 грудня й до Різдва.

Перша ж письмова згадка про Адвент датується 524 роком. Тоді Синод єпископів у Леріда заборонив весільні святкування, починаючи з Адвенту й до самого Різдва, яке також називають днем ​​Богоявлення.

Цей період багатий на традиції. Приблизно 150 років тому вкоренився звичай ставити адвентовий вінок. У колі, прикрашеному зеленими гілками, розміщуються чотири свічки, які символізують чотири неділі Адвенту. Першої неділі запалюється одна свічка, другої – дві і так далі, тобто щоразу стає дедалі світліше. У день Різдва Христового запалюються всі свічки, які символізують світле свято. Такими вінками прикрашаються як церкви, так і помешкання віруючих.

Основними кольорами Адвенту, котрими прикрашають вінки та різдвяні базари, здавна є червоний як символ крові Христа та зелений як символ вірності віруючих Христу і його вірності віруючим, символ надії.

Але що ж символізують чотири свічки, які ставлять в адвентовий вінок? Отже, першого дня Адвенту запалюють першу свічку, яка називається Свічка пророцтва. У церквах та будинках віруючих читаються пророцтва про народження Месії. Варто відзначити, що в Біблії міститься понад 300 пророцтв, пов’язаних із життям, служінням та голгофською жертвою Ісуса Христа. Пророчі послання, написані за сотні років до їхнього здійснення, завжди були одним із найголовніших доказів істинності Євангелія, тому для християн дуже важливо знати їх та розповідати своїм дітям.

Другої неділі Адвенту запалюють першу свічку і другу, яка називається Віфлеємською. Вона символізує прихід на землю Месії, коли Ісус Христос прийшов у світ, будучи народжений Дівою Марією.Третьої неділі запалюють перші дві свічки, а також третю, яка називається Свічкою пастухів. Вона символізує народження Господа в серці людини через віру у святе Боже Слово, а також Благу вість, коли віруючі діляться своєю вірою, подібно до пастухів, які розповіли всім про ангелів і народження Месії у Віфлеємі.Четвертої неділі на вінку Адвенту запалюють перші три свічки і приєднують до них останню – Свічку ангелів. Вона символізує друге пришестя Спасителя у славі зі святими ангелами, щоб забрати всіх істинно віруючих з собою на небеса.

Ще одна відома традиція – адвент-календар, який показує час, що залишився до Різдва. Це картонний будиночок із 24 віконцями, у кожному з яких лежить цукерка, записка з побажаннями або маленькі подарунки. Початок традиції був покладений у Німеччині послідовниками лютеранської церкви в першій половині XIX століття. Вважається, що перший дитячий різдвяний календар надрукував Герхард Ланг у Мюнхені в 1908 році. Календарі традиційно виготовлялися тільки для малечі, хоча в наші дні їх випускають і для дорослих майже всі косметичні та гастрономічні фірми. А відомі французькі кондитери щороку створюють солодкі адвент-календарі.

Вікторія КОПИНЕЦЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах