17686
17:15 12.112017

На Закарпатті увіковічили імператрицю Австрії Сісі. ФОТО

Цікаве 3003

Сьогодні, 12 листопада, на Закарпатті відкрили пам’ятник імператриці Австрії Сісі. Локація – парк Шенборна, який знаходиться на території туристично-рекреаційного комплексу «Воєводино», що на Перечинщині.

Воєводино памятник Сісі1

Скульптура білого кольору, виготовлена з архітектурного бетону в кращих традиціях паркових скульптур. Урочисте відкриття провели меценат Сергій Мошак та головний туризмознавець області Федір Шандор.

Воєводино памятник Сісі3

Дату відкриття приурочили до четвертої річниці парку Шенборна та з нагоди 180-ої річниці з дня народження Сісі.

Шандор коротко розповів присутнім про історичну постать.

Воєводино памятник Сісі5 н

Єлизавета Баварська – дружина імператора Франца Йосифа I, уроджена принцеса Баварії. Імператриця Австрії з 24 квітня 1854 (день заміжжя), королева-консорт Угорщини з 8 травня 1867 (день утворення двоєдиної монархії Австро-Угорщини). В Австрії (а згодом і у світі) відома під зменшувально-пестливим ім’ям Сісі, яким її нарекли рідні та друзі (у художній літературі та кіно використовується варіант написання Сіссі).

Воєводино памятник Сісі2

Вийшла заміж 16-річною. Народивши четверо дітей, створила імідж найкрасивішої та найправильнішої правительки Угорщини. Її портрет ставили в багатьох закарпатських храмах.

Померла трагічно на 61 році життя. 10 вересня 1898 Елізабет поранив загостреним ножем у серце молодий італійський анархіст Луїджі Лучені. Напад стався під час прогулянки набережною Женевського озера, де вона мала сісти на борт пароплава «Genève», що відпливав до Монтре. Не усвідомлюючи серйозності поранення, імператриця сіла на пароплав, де стікаючи кров’ю й померла.

Імператрицю поховали в Імператорському склепі у центрі Відня, який століттями слугував місцем поховання імператорської сім’ї. Кажуть, що, дізнавшись про смерть дружини, імператор прошепотів до себе: «Вона ніколи не дізнається, як сильно я її кохав».

Воєводино памятник Сісі4

Два роки тому в парку встановлено пам’ятник Францу Йосипу. Імператор з рушницею (був затятим мисливцем), поруч з ним – мисливський собака.

Воєводино памятник Сісі6

Для туристів це чергова родзинка та можливість дізнатися більше про історичні постаті нашої минувшини. Скульптура Сісі височіє над озером, а імператор «оселився» неподалік, за якихось 50 метрів.

Тетяна Грицищук, фото автора

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах