16873
16:46 5.102017

Урожай картоплі на Великоберезнянщині цьогоріч не радує

Цікаве 2697

Для закарпатців картопля – другий хліб. Сезон збору врожаю на полях і городах Великоберезнянщини вже завершується, а селяни, зазираючи до своїх півниць (підвали для збереження продуктів, – авт.), цьогоріч не дуже задоволені.

original-photo

«Я прокопав зо 20 метрів шору з картоплею, але набрав ледве половину відра, – скаржиться Іван, житель с. Кострино і додає: – Крім того, що витратився на те, щоб зорати, посадити, покопати й вибрати, усе одно буду картоплю купувати. Урожай ніякий. Якби знав, узагалі не садив би».

Від урожаю картоплі залежить не тільки селянин, а й домашня худоба. Жителька с. Сіль розповіла «Карпатському об’єктиву», що позаминулого року завдяки хорошому врожаю картоплі тримала на відгодівлю трьох поросят. Родина в пані Марії немаленька, тому в ґаздівстві задіяні всі члени сім’ї: від наймолодшого внука до старенької матері ґаздині. «Двох поросят ми зарізали, майже не докуповували. Цього ж року, якби собі картоплі вистачило, а свиней через зиму тримати не будемо, тільки навесні купимо пару», – ділиться планами пані Марія.

Пан Василь із с. Ставне розповів, що картоплю в них їдять навіть кури. На врожай не надто скаржився, каже, трохи менше, ніж минулого року, але на зиму точно вистачить. Цим завдячує новому сорту: на вигляд рожеві продовгуваті картоплини наче хто насипав з мішка: тільки рожевіло розсипом на полі після трактора.

Та щороку більшає селян, котрі відмовляються від віковічних традицій працювати на землі й годувати худобу, як робили з покоління в покоління їхні предки. Мовляв, не вигідно.

Володимир не обробляє землю, не має ґаздівства, хоч і живе на селі. Займається підприємницькою діяльністю, а сьогодні, за словами сільського бізнесмена, «за гроші можна все купити». «Картоплю придбав по 4,5 грн на ринку в місті. М’ясо, молоко купую від місцевих. Це точно без ГМО і всілякої хімії, – додає Володимир і продовжує: – Навіщо я буду витрачати свій час, важко працювати в полі і щоденно біля стайні, якщо я за цих кілька днів зароблю стільки, що зможу купити на весь рік. Ті зусилля й важка робота того не варті. Повірте, я все підрахував».

А й справді, земля порожніє, тільки деякі «нивки» обробляють поодинокі селяни. Тим часом витрати на комуналку ростуть, та й ціни на продукти щоразу йдуть угору. Цьогоріч низька врожайність картоплі спостерігається по всій Україні, кажуть, погодні умови не посприяли…

Оксана ЧОПАК

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
McDonald’s планує відкрити заклади як в Ужгороді, так і в Мукачеві
17:31
На об’їзній Ужгорода ДТП
17:11
У Мукачеві пройшов фінал Шкільної ліги з футзалу «Пліч-о-пліч»
16:52
Мукачівські поліцейські затримали зловмисника за підозрою у спричиненні тяжких тілесних ушкоджень своїй колишній дружині
16:43
Минулої доби закарпатські надзвичайники вели запеклу боротьбу із екопожежами
16:39
Мукачівська окружна прокуратура прагне повернути державі понад 90 га земель лісового фонду – до суду заявлено позов
16:22
Парламентарі пропонують тотальне стеження за українцями. Що думають закарпатці
16:02
Підписано меморандум про співпрацю між міською організацією Товариства Червоного Хреста України та Ужгородською міською радою
15:55
Приватний поїзд «Прага — Чоп» сьогодні здійснив свій перший рейс
15:04
Скільки коштують на Закарпатті пасхальні кошики
14:28
Всі новини